Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie blokkeert komst datacenter op Agriport A7

De provincie Noord-Holland heeft plannen van de gemeente Hollands Kroon om aan de westkant van Agriport A7 een datacenter te bouwen teruggefloten. Over de bouw werd de laatste tijd flink gesteggeld. 

Dankzij een zogenaamde reactieve wijziging kan er nu geen datacenter worden gebouwd. De Gedeputeerde Staten wijzen op zorgen over verkeersveiligheid en inpassing in het landschap. De provincie benadrukt in de bekendmaking van haar besluit dat het niet tegen de komst van datacenters is. Het belang van de sector voor de economie en het feit dat steeds meer bedrijven afhankelijk zijn van datacenters wordt erkend.

Datacenterstrategie
Tegelijk met het blokkeren van het bouwplan voor een datacenter op Agriport komt de provincie ook met een concept-datacenterstrategie waarin eisen worden gesteld aan de komst van nieuwe datacenters. Alleen op specifieke bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer, Diemen en Hollands Kroon kunnen nog nieuwe datacenters worden gevestigd. Buiten deze gebieden zijn nieuwe datacenters niet mogelijk. 

In de datacenterstrategie verplicht de provincie gemeenten waar datacenters zich nog kunnen vestigen met de provincie afspraken maken over de manier waarop de datacenters worden ingepast in het landschap en het gebruik van energie, water en het benutten van restwarmte. Met de datacentersector maakt de provincie aanvullende afspraken over duurzaamheidsprestaties.

Beroep mogelijk
Gemeenten hebben de mogelijkheid in beroep te gaan tegen een reactieve aanwijzing door een procedure bij de afdeling Bestuur van de Raad van State.

De concept-datacenterstrategie wordt met meerdere partijen besproken. Eind 2021 stellen Provinciale Staten een definitieve datacenterstrategie vast.

Bron: Provincie Noord-Holland