Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerking sleutel tot succes voor winstgevende tuinbouw in Golfregio

"Telers in de Golfregio moeten samenwerken met andere bedrijven. Het is onmogelijk om daar alles zelf te doen. De markt is niet groot genoeg om in één grote kas slechts één groente- of fruitsoort te telen. Om de lokale teelt hier in de regio te verbeteren, moeten veel partners samenwerkingsverbanden opzetten", stelt Sky Kurz van Pure Harvest Farms. Hij had het onlangs over de rol van de tuinbouw in de economieën van de Golfregio tijdens het webinar 'A one-stop-solution to feed the world #3'.

De webinarreeks, aangeboden door onder meer Dutch Greenhouse Delta, GreenTech en World Horti Center, focuste in eerdere edities op China en de VS. De Golfregio, met zijn extreme klimaat en waterschaarste, is echter een ware uitdaging voor zelfs de meest technologisch geavanceerde bedrijven.

Voedselzekerheid
Erik Smidt, landbouwraad van de Nederlandse Ambassade in de Golfregio, lichtte de casus van de regio in het algemeen toe. Voedselzekerheid is een belangrijk thema voor alle landen in de Golfregio en daarom krijgen land- en tuinbouw de laatste tijd veel aandacht. Waar Oman een traditie van tuinbouw heeft, is Saoedi-Arabië relatief nieuw in de sector. Maar alle landen hebben investeringen van private en publieke partners in de tuinbouw gestimuleerd.

Nederlandse bedrijven hebben een grote rol gespeeld in de recente ontwikkelingen. Er zijn al enkele grote projecten gestart, vooral in Saoedi-Arabië, waar Wageningen University & Research recentelijk betrokken is geweest bij de bouw van een grote onderzoekskas. Ook zijn supermarktketens op zoek naar lokale producten om aan de groeiende vraag van de consument te voldoen.


Kas in de Verenigde Arabische Emiraten

Samenwerken op het gebied van waterverbruik
Het Netherlands Water Partnership (NWP) is een netwerk van ruim 180 bedrijven, kennisinstellingen, NGO’s en overheidsorganisaties, wiens doel het is om samen transformatieve oplossingen te creëren voor watergerelateerde uitdagingen. Hoewel onze planeet er blauw uitziet vanuit de ruimte, is de beschikbare hoeveelheid zoet water erg beperkt. En in veel landen wordt meer dan 70% van het beschikbare zoete water gebruikt voor de landbouw. Voorbeelden van oplossingen waar het NWP aan werkt zijn slimme irrigatie, omgaan met verzilting, grondwaterbeheer en drainage.

Marijke van Liemt, manager international business bij NLinBusiness, benadrukte de mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers om uit te breiden in het buitenland. Het "one stop shop"-platform van NLinBusiness organiseert onder meer matchmaking-evenementen met lokale investeerders, verstrekt informatie over de regio inzake producten en brengt de regelgeving waarmee bedrijven te maken hebben in kaart. Ze benadrukte dat publiek-private samenwerkingen essentieel zijn voor een succesvol bedrijf.

Samenwerken is essentieel
Pure Harvest Smart Farms, een van de bedrijven die in een dergelijke samenwerking is gestapt, is pas vier jaar geleden begonnen met telen. "Niemand geloofde dat ons plan een kans van slagen had", zegt Sky, CEO van het bedrijf. Door het kapitaalintensieve karakter van de sector is er geen ruimte voor fouten.


De moderator, Frederik Vossenaar, met een van de sprekers, professor Mark Tester

“Je hebt zoveel kennis onder één dak nodig. Het vinden van het juiste team was zelfs een van de cruciale onderdelen van ons investeringsplan.”

Sky's achtergrond als technologie-investeerder hielp hem om dit verstandig aan te kunnen pakken. “Het grootste probleem hier is het klimaat, dus daar zoomde ik op in. Wat zou er nodig zijn om de klimaatproblemen aan te pakken en daarbij gebruik te maken van de beschikbare energiebronnen zoals zonlicht en CO2?”

De oplossing van Sky is een hybride kas, die zowel als vertical farm als als kas fungeert, afhankelijk van of het dak open is of niet. Afhankelijk van het weer worden de omstandigheden op de meest energiezuinige manier gecreëerd. “Ik ben een groot voorstander van het idee om te kopen wat je kunt en te bouwen wat je moet. In dit co-creatieve project stonden we op de schouders van Nederlandse giganten.”

Hoofdteler van Smart Harvest Farms, Jan Prins, was het hier helemaal mee eens. “Als je op zo'n hoog niveau investeert, moet alles kloppen. Daarom hebben we Nederlandse kennis gecombineerd met lokale expertise om in deze context het best mogelijke resultaat te behalen.”


Slide uit de presentatie van Red Sea Farms

Telen met zout water
Tot slot legde Mark Tester, mede-oprichter van Red Sea Farms, het bedrijfsmodel achter zijn bedrijf uit. Red Sea Farms bouwt schaalbare tuinbouwsystemen die werken op basis van zonlicht en zout water. De Golfregio heeft immers uitzonderlijke lichtniveaus voor het telen van planten en het opwekken van stroom. Als spin-out van de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië, gebruikt het bedrijf de nieuwste technologieën om zouttolerante gewassen te creëren. De focus ligt in de eerste plaats op zouttolerante tomaten. Het bedrijf vangt ook overtollig vocht op om opnieuw te gebruiken. Door 's nachts te koelen, kan de Red Sea Farm-kas veel besparen op het energieverbruik, aangezien mechanische koeling grote hoeveelheden energie kost.

Voor meer informatie:
World Horti Center
info@worldhorticenter.nl
www.worldhorticenter.nl
Publicatiedatum: