Hoge kunstmestprijzen Turkije slecht voor productie telers

Turkije produceert bijna alle soorten meststoffen zelf, maar is voor 95% van de grondstoffen afhankelijk van het buitenland. Nu de prijzen van grondstoffen steeds hoger worden, heeft dat invloed op de markt. Zo is, na jaren van stijging van het gebruik van meststoffen om de teelt te verbeteren, het gebruik dit jaar weer afgenomen. Ondanks subsidies vanuit de overheid. Dat deelt Agroberichten Buitenland in een update.

Meer subsidies
In 2021 stegen de kunstmestprijzen met 50-80%, bovenop de prijsstijgingen als gevolg van de stijgende wisselkoersen. De prijzen van grondstoffen, waaronder ammoniak, zwavelzuur, salpeterzuur en fosforzuur, alsmede de vrachtkosten (vervoer), stegen enorm, terwijl de vraag naar meststoffen in verschillende landbouwlanden, zoals India, sterk toenam, wat allemaal resulteerde in een drastische stijging van de meststofprijzen.

Als gevolg van de sterke prijsstijging heeft het Turkse Ministerie van Land- en Bosbouw samen met de particuliere sector enkele initiatieven genomen om de gevolgen van de prijsstijgingen te beperken door de prijzen ergens tussen het oude en het nieuwe niveau in evenwicht te brengen.

Ondertussen verdubbelde het Turkse Ministerie van Land- en Bosbouw de subsidies aan landbouwers die organische of organinerale meststoffen gebruiken. Ondanks al deze inspanningen ondervinden de boeren nog steeds de nadelige gevolgen van de prijsstijgingen voor meststoffen.

In 2020 werd meer dan 7 miljoen ton meststoffen gebruikt in Turkije, waaronder speciale meststoffen.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven