Laatste koude kas wordt vervangen door een warme bij Noordam Plants

Tholen - “Het is bij ons nooit standaard, dus nooit saai,” lacht Raymond Zwirs van Zwirs Horti Projects. Ze bouwen vooral de wat kleinere, bijzondere kassen en bedrijfsruimtes.

Deze week startten ze met de fundaties van 3 hectare kas bij Noordam Plants. In week 29 beginnen ze met het staal; dan begint het bouwen. De drie hectare worden verdeeld over zes afdelingen. Alle afdelingen krijgen eb- en vloedvloeren voor de plantenopkweek.


Fabio Zwirs, Martin Noordam en Mike Zwirs

Zwirs Horti Projects bouwde hier drie jaar geleden al een eerste kas. Dat werd opgevolgd door een schuur. Fabio Zwirs: “En nu mogen we drie hectare voor ze bouwen. Het contact is heel prettig. We waarderen het wederzijdse vertrouwen.”  

Geen last van stijgende grondstofprijzen
Voordat de grondstoffentoevoer toch wat in de knel kwam, zijn de materialen al besteld. Gelukkig maar. Bij dit project hebben ze dus geen last van stijgende grondstofprijzen. Bovendien hoeft er niet gewacht te worden op de leveringen; ook daar hebben we bij dit project geen last van. Raymond Zwirs: “Dat is het voordeel als je op tijd kan bestellen voor je klanten. Het is fijn als je zo vooruit kan denken. En dat loont, zie je wel.”  

Lokale partijen
Verkade Beton is verantwoordelijk voor het betonwerk. De planning is dat eind december de eerste planten gezet gaan worden.

Dus Zwirs heeft een gezonde haast; de installateurs hebben natuurlijk ook tijd nodig om de verwarming (GST), scherm (A1 Tuinbouwtechniek) en waterinstallaties (De Hoog) te kunnen realiseren.  

Wat de lezer wellicht opvalt, is dat Martin zijn leveranciers vooral uit de regio haalt. De reden is eenvoudig: “Ik ken die mensen en zij kennen ons bedrijf. Ze weten hoe het hier aan toe gaat. Dat is prettig. Wij werken al lang met deze partijen. Waarom zou ik veranderen? Het gaat goed. Ik ben er tevreden over.”

Naar 10 hectare verwarmd
Met deze nieuwe kas wordt de vorige, koude kas vervangen en komt het totaal aan bedekte opkweekruimte op 10 ha. Gedurende het jaar wordt er nog 5 / 6 ha bij gehuurd. Het merendeel van het areaal wordt ingevuld voor opkweek van groentenplanten.

Toch zijn er ook wel eens potlelies en geraniumstekken in de kassen van Noordam te spotten. Martin: “Ja, dat klopt, hoor. We doen dat voor derden. We hebben een mooie samenwerking met andere bedrijven om, afhankelijk van het seizoen, wederzijds bij elkaar meters te huren. De lelies en geraniums, die je dus soms ziet bij ons, daar verzorgen we de opkweek voor zo doen hun dat voor ons in de periode dat we daar zijn. Wij begeven ons niet zelf op de sierteeltmarkt.”

Voor meer informatie:
Raymond en Fabio Zwirs
Zwirs Horti Projects
Stationsweg 27
2675 AM Honselersdijk
info@zwirshorti.nl  
+31 (0)174 620 514

Martin Noordam
Noordam Plants
Bagijneland 1
2691 NC ’s-Gravenzande
m.noordam@noordam.nl  
+31 (0)6 22 69 25 81
www.noordam.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven