Teler niet beboet na lekkage door scheur in afvoerleiding

Een scheur in een afvoerleiding bij een teler in de Zuidpolder van Delfgauw is afgelopen maand snel gedicht. Uit de leiding lekte water met residu van een gewasbeschermingsmiddel, met als gevolg een normoverschrijding in de sloot. Het Hoogheemraadschap van Delfland, de NVWA en de teler wisten de onbedoelde lekkage snel te stoppen. 

De ontdekking werd gedaan tijdens een reguliere controle. Het ging om vervuiling van het oppervlaktewater met de stof imidacloprid van het merk Admire. De teler in kwestie gebruikte het middel binnen alle regels. Een niet waarneembare scheur in de afvoerleiding zorgde dat het middel onbedoeld in de sloot terecht kwam. Op basis van bedrijfsbezoeken en monsteropname werd de bron snel gevonden. 

Last onder dwangsom
Omdat de teler in dit geval geen onzorgvuldig handelen te verwijten valt, is er geen proces-verbaal opgemaakt. Wel wordt de ondernemer een zogenoemde last onder dwangsom opgelegd als preventieve maatregel om herhaling te voorkomen. Bij een toekomstige lozing of lekkage volgt dan direct een boete, zo deelt het Hoogheemraadschap. Regelmatig wordt wel proces-verbaal uitgeschreven. Samen met Glastuinbouw Nederland zet het Hoogheemraadschap in op verbetering van het oppervlaktewater. Daarom wordt scherp toegezien op illegale lozingen.

Beter opsporen
Het incident in de Zuidpolder draagt niet bij aan de realisatie van schoon, gezond en levend water, reageert hoogheemraad Marcel Belt. “Wij zijn bezig om nieuwe plannen zoals betere opsporingstechnieken en risico gestuurd handhaven te ontwikkelen om emissies naar het water te voorkomen en daar waar nodig in te grijpen. En wij doen nogmaals een oproep aan de glastuinbouwbranche om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.”

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven