Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen plafond aan opmars DryGair

Tholen - Uit onderzoek van Delphy* is gebleken dat een effectieve ontvochtiging in combinatie met een goede luchtbeweging door het cannabisgewas botrytis in belangrijke mate kan worden voorkomen. Dat is natuurlijk koren op de molen van Eef Zwinkels van Royal Brinkman, die met “zijn” DryGair bij de kweker precies dit weet te realiseren. “Ik heb het even nageteld, in de afgelopen jaren hebben we 355 units verkocht. Het geeft de teler een stuur in handen, garandeert een gelijkmatig en actief klimaat en realiseert een grote besparing op energie.”


Cornee van Kester en Eef Zwinkels. Middels de gele slang wordt het opgevangen water hergebruikt voor de teelt.  

Dat merkt ook Cornee van Kester, potplantenkweker uit Honselersdijk. Hij houdt er, voor de duidelijkheid, geen cannabisteelt op na (en is dat ook niet van plan), maar wel is hij een van de kwekers die zich de voordelen van het DryGair systeem laat welgevallen. Eerst kwamen er twee op een van de afdelingen, ‘om te proberen’, toen volgden er nog twee voor een tweede afdeling, en toen nog weer twee voor de derde, eveneens ongeveer 1 hectare metende afdeling. In de nieuwbouw – as we speak wordt er een halve ha bijgebouwd – zal dan nog een zevende unit geïnstalleerd worden. “Het is een goeie ruggensteun, we hebben hardere planten en hoeven minder middelen te gebruiken”, aldus Cornee. “We kopen er als het ware een stuk zekerheid mee.” 

Weerbaar gewas
Botrytis is niet alleen in de cannabis een probleem, het komt eigenlijk overal voor. In iedere teelt is de optimale temperatuur en RV (en de balans tussen die twee) weer anders. “Maar het principe is dan weer overal gelijk”, weet Eef. “Gaat de RV naar beneden, dan geeft dit de plant de ruimte om te verdampen. Een verdampende plant is een actieve plant, een plant waarin bouw- en voedingsstoffen getransporteerd worden. Is een plant niet actief, dan lijdt hij gebrek en krijgt kwaaltjes. Met een DryGair ontstaat kortom een actiever, weerbaar gewas, wat op zijn beurt weer het gebruik van gewasbescherming terugdringt.”

DryGair DGX
Een van de recente ontwikkelingen binnen DryGair, een product van de gelijknamige Israëlische fabrikant voor wie Royal Brinkman de verkoop in Nederland doet, is de toevoeging van DryGair DGX, een soort ‘mini-DryGair’. “Die is eigenlijk speciaal ontwikkeld voor de cannabis. De afdelingen daar zijn vaak kleiner, maar de noodzaak van ontvochtigen is hier hoog. Men kan in deze teelt bovendien geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. De units vinden ook hun weg naar kleine afdelingen van gespecialiseerde veredelings- en zaadbedrijven."

Het succes van de DryGair is, weet Eef, mede te verklaring dankzij het uitblijven van een succesvolle namaak. "Die is er simpelweg niet. Je hebt industriële bouwdrogers en ook is er een Chinese kopie op de markt, maar de DryGair haalt verreweg de meeste liters per kw/h uit de lucht – te weten 4 – en circuleert ook veel meer lucht – 22.400 m3/h. Dat laatste is weer belangrijk voor het realiseren van een gelijkmatig en actief klimaat.”


Voorbeeldje uit een geberakas: met Drygair is (uiteraard een beetje afhankelijk van de omstandigheden) tot zo'n 50% op gas te besparen. Omdat ramen en schermen gesloten zijn treed er nauwelijks verlies van voelbare en latente warmte op, en wordt die laatste bovendien "geoogst" (de unit blaast opgewarmde lucht de kas in - in sommige teelten overigens weer een gunstige aanvulling op de beperkte warmtestraling van LED)

“Daarnaast scoort DryGair het hoogst voor Groen Label Kas”, besluit Eef. “Er zijn systemen die ontvochtigen met zout, maar die verbruiken verhoudingsgewijs veel meer energie. En er zijn andere ventilatiesystemen, maar die brengen buitenlucht de kas in, dat vaak juist weer vochtig en/of koud is. Met DryGair kunnen de ramen en schermen dicht blijven, heb je geen kouval of trek en hoef je niet te rekenen met de RV van buiten. Tot slot maken stijgende energieprijzen en de wens tot verduurzaming dat telers wel oren hebben naar dergelijke systemen. Met het oog op covid en de verkopen van afgelopen jaar is er vaak extra ruimte gekomen om te investeren. De EG subsidie die op de Drygair units wordt gegeven helpt daar natuurlijk ook aan mee. Deze regeling is tot eind november open en bedraagt 25% over de gehele installatie."

*Klik hier voor informatie over de proef

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Eef Zwinkels
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
eef.zwinkels@royalbrinkman.com
www.brinkman.nl

C&M Kester Potcultures
Cornee van Kester
Mariëndijk 1A
2675 SV Honselersdijk
info@cmkester.nl
www.cmkester.nl