Nikkelvrije bio-basilicum verrijkt met selenium

Het Italiaanse Orto Ricci brengt een nieuwe bio-basilicumlijn op de markt. Binnenkort zal deze nieuwe lijn verkrijgbaar zijn in de belangrijkste supermarktketens in Italië. Er is anderhalf jaar mee geëxperimenteerd in samenwerking met Alessandro Cinelli van het adviesbureau Agronova. Het gewas is verrijkt met selenium en nikkelvrij, claimt de teler. 

“Basilicum zonder nikkel, verrijkt met selenium, is een milieuvriendelijke lijn, ontworpen om te voldoen aan de eisen van een steeds veeleisender markt en om consumenten tevreden te stellen die aandacht hebben voor de gezondheid, de bescherming van het landbouwsysteem en de heilzame effecten van voedsel. Slechts 12 gram met selenium verrijkte basilicumblaadjes leveren 57 mcg (microgram) van dit element. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium voor een volwassene is 55 mcg. Deze verrijkte, biologische basilicum kan door iedereen worden geconsumeerd, zelfs door mensen met nikkelallergieën of -intoleranties”, zegt commercieel directeur Siro Ricci.

“Ook de verpakking voor deze lijn is volledig recyclebaar. Het is verkrijgbaar in een handig bakje (30 gram) van PET, PLA of karton, met een nieuw speciaal logo, en is bestemd voor de Italiaanse detailhandel. Deze keuze is ingegeven door de wens de kwaliteit van het gewas te verbeteren, om zo een goede houdbaarheid te garanderen.”

Teelt en studies uitgevoerd in samenwerking met Agronova
De teelt van de seleniumbasilicum bedraagt één hectare en vindt plaats in op water, met behulp van een drijvend systeem. “Deze techniek heeft een geringe impact op het milieu en stelt ons in staat het gebruik van gewas-beschermingsmiddelen te beperken, het nitraatgehalte te verlagen en het water op een duurzame en bewuste manier te beheren, dankzij de toediening van een op maat gemaakte voedingsoplossing. Hierdoor krijgen we basilicum nikkelvrij en vrij van andere zware metalen en kunnen we het verrijken met heilzame elementen zoals selenium”, zegt Alessandro Cinelli van Agronova.

“Het cruciale deel was het vinden van het juiste startproduct om selenium te kunnen integreren. Daarna hebben we dit element via de voedingsoplossing naar de plant gebracht, waarbij we het in verschillende concentraties hebben getest. Agronova verfijnde de productietechniek in haar eigen experimenteel centrum en droeg deze vervolgens over aan Orto Ricci voor de teelt ervan”, vervolgt Cinelli.

Markt voor kruiden
Orto Ricci teelt kruiden en draagt daarnaast ook zorg voor de hele toeleveringsketen. “Voortdurend onderzoek naar het gewas, de verpakking en nieuwe rassen stelt ons in staat op te vallen op de markt en concurrerend te zijn”, zegt Eleonora Pistelli.

“De pandemie heeft geen gevolgen gehad op commercieel vlak. In tegenstelling tot wat men denkt, is tijdens de lockdown vraag naar kruiden, vooral in pot, gestegen. Uiteraard hebben we wel gemerkt dat de horeca niet of nauwelijks product afnam, maar dat werd aan de andere kant ruimschoots goed gemaakt. Voor de nieuwe lijn verwachten we nog steeds een goede respons vanuit de horeca, omdat chef-koks steeds meer aandacht besteden aan de samenstelling van hun menu's.”

Toekomstperspectieven
Orto Ricci gaat meer en meer in de richting van een duurzaam beheer van de productiemiddelen. “Wij hebben bijna een residuvrije teelt bereikt en wij zullen blijven zoeken naar alternatieve teeltstrategieën met een geringe milieu-impact. In de toekomst willen we een lijn nikkelvrije basilicumpesto met selenium creëren, waarbij de grondstof in hydrocultuur wordt opgekweekt. Wij testen onder andere ook of het haalbaar is deze nieuwe lijn uit te breiden met andere kruiden”, concludeert Pistelli.

Voor meer informatie:
Az agr. Ricci Siro e Figli SS           
Via dell'Armellino, 118     
00042 ANZIO (RM) - Italië
+39 (0)6 98 74 095
info@ortoricci.it
www.ortoricci.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven