De dalende winstgevendheid van de suikerbietenteelt was voor Chris Roux, eigenaar van Paradise Creek Farms in Hectorspruit, Malelane in Mpumalanga, aanleiding om zijn bedrijf in 2016 te diversifiëren door ook paprika's te gaan telen.
Het jaar daarop, toen zijn zonen Antonie en Eugene op zoek waren naar manieren om wat zakgeld te verdienen, plantten ze een paar rijen chilipepers. "Maar we hadden moeite om ze te verkopen", herinnert Roux zich. "De markt is gevoelig en als de hoeveelheden te groot zijn, zijn er weinig kopers. Dus ging ik op zoek naar een meer formele markt en benaderde ik verpakkingsbedrijven die pepers aan supermarkten leverden. Uiteindelijk kregen we de vraag om een breed scala aan chilipepersoorten te leveren op een consistente basis, dus hebben we onze teelt uitgebreid," meldt www.farmersweekly.co.za.
De broers zijn in 2017 begonnen met het planten van pepers; hun vader heeft de opbrengst naar nieuwe hoogten gebracht en is geslaagd op een uitdagende markt. Aangezien de teelt van paprika's vergelijkbaar is met die van chilipepers, paste de toevoeging van de pittigere variëteit goed in de teeltcycli op Paradise Creek.
Paradise Farms heeft 6 ha met pepers beplant. Deze omvatten zes soorten en in totaal 17 variëteiten, waaronder cayennepeper, Habanero, serrano, jalapeño en Bird's eye. Roux legt uit dat ze nog aan het evalueren zijn welke variëteiten het beste werken, vandaar de brede waaier van pepers binnen elk type.
Het klimaat van Hectorspruit is zeer geschikt voor de chilipeperteelt, met temperaturen in de winter die zelden onder de 10°C komen en in de zomer tot 45°C kunnen oplopen. De zaailingen worden rond maart geplant en de pepers worden tussen mei en december geoogst.
"We proberen zo veel mogelijk biologisch te telen om onze maximumresidugehalten (MRL's) laag te houden en zo toegang tot de markt te behouden. Ik geloof dat biologisch telen de beste manier is om dit te doen."
"Wanneer we planten, gebruiken we een gewasbeschermingsmiddel dat 30 dagen actief blijft om eventuele insectenschade te voorkomen. Tegen de tijd dat we oogsten, is dat allang op, dus onze MRL's worden niet beïnvloed."
Paradise Farms is GlobalGAP gecertificeerd, maar omdat zijn verpakkingsbedrijf niet geaccrediteerd is om voor supermarkten te verpakken, worden de pepers op het bedrijf gesorteerd en vervolgens naar een geaccrediteerd verpakkingsbedrijf gestuurd om te worden verpakt.
"Retailers willen een bepaald type, een bepaalde grootte en een bepaalde kleur in bepaalde perioden van het jaar, of zelfs het hele jaar door, wat nog een grotere uitdaging is. Een chilistruik produceert niet het hele seizoen door dezelfde maat chilipepers, dus we moeten een verscheidenheid aan cultivars en maten hebben."
Roux denkt dat de markt voor chilipepers zich uitbreidt door het groeiende aantal Zuid-Afrikanen dat van gekruid eten houdt. "Jalapeños hadden niet veel markt voordat chilipepers populair werden. Maar de totale groei is enigszins beperkt. We zullen niet dezelfde groei zien als bij avocado's, bijvoorbeeld."