CO2-afvang en -gebruik in glastuinbouw nieuw in SDE++

Aan de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2021 zijn een aantal nieuwe categorieën toegevoegd. Onder andere CO2-afvang en -gebruik in de glastuinbouw is nieuw. Dat staat in de publicatie van de Staatscourant van 9 juli 2021.

De SDE++ 2021 bevat naast nieuwe categorieën ook bestaande categorieën. Sommige bestaande categorieën zijn aangescherpt of uitgebreid.

Nieuw in de SDE++
RVO maakte een selectie van nieuwe categorieën:

PVT met warmtepomp
Een PVT-systeem is een combinatie van een zonnepaneel en een zonnecollector. Dit systeem levert elektriciteit én warmte. Met een warmtepomp wordt de warmte op een hogere temperatuur gebracht, waarna die wordt toegepast in de gebouwde omgeving.

CO2-afvang en -gebruik in de glastuinbouw
De glastuinbouw gebruikt extra CO2 om de CO2-concentratie in de kas te verhogen. De CO2 die bij een industriële installatie wordt afgevangen, vervangt de CO2  die de tuinder zelf produceerde met een ketel of een warmtekrachtkoppeling (WKK). Extra CO2 stimuleert de groeisnelheid en opbrengst van planten, groenten en vruchten.

CO2-arme productie: geavanceerde hernieuwbare brandstoffen
In de SDE++ 2021 zijn een aantal categorieën opengesteld specifiek voor geavanceerde hernieuwbare brandstoffen voor de transportsector. De geproduceerde brandstof komt alleen in aanmerking voor subsidie als die wordt afgezet op de Nederlandse markt voor wegtransport en binnenvaart.

De SDE++ 2021 is open van 5 oktober, 9:00 uur tot 11 november, 17:00 uur.

Bron: RVO / Staatscourant


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven