Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

PBL: Kijk nog eens kritisch naar lage aardgastarieven voor glastuinbouw

Tholen - Nederlandse telers kunnen momenteel rekenen op verlaagde tarieven voor aardgasgebruik. Of dat zo blijft, is de vraag. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) adviseert het kabinet om de verlaagde aardgastarieven voor telers nog eens onder de loep te nemen.

Anderzijds roept het PBL ook op om de beprijzing van elektriciteit nog eens goed te bekijken. Die remt momenteel de energietransitie, onder andere ook in de glastuinbouw. 

De overheid probeert de uitstoot van broeikasgassen te verlagen met diverse beleidsinstrumenten, waaronder financiĆ«le instrumenten die de uitstoot beprijzen. De prijs die betaald wordt voor deze uitstoot is niet uniform tussen en binnen sectoren, en een deel van de uitstoot wordt niet beprijsd. Naast de glastuinbouw betaalt onder andere ook de industrie vaak te weinig voor de uitstoot aan broeikasgassen. 

ETS
Onder meer met het Europees emissiehandelssysteem ETS worden bedrijven financieel belast voor hun uitstoot. De glastuinbouw, waar veel aardgas gebruikt wordt voor warmtekrachtkoppeling-installaties, is daar de afgelopen tien jaar steeds vaker buiten gevallen. Dit komt o.a. door technische aanpassingen of op papier opsplitsen van bedrijven, waardoor bedrijven onder de deelnamegrens van 20 megawatt blijven. 

Het PBL adviseert op basis van analyse van de broeikasgasemissies in Nederland in 2018 aanpassing van beprijzingsinstrumenten en roept op tot een betere samenhang tussen bestaand beleid. Bekijk hier het hele rapport.

Blijft land- en tuinbouw buiten schot in Europa?
De NOS wijst bij analyse van het rapport ook op Europese plannen. Deze woensdag volgen er Europese plannen over aanscherping van het emissiehandelssysteem. Dan wordt ook bekend welke sectoren zich moeten opmaken voor nieuwe belastingen. De Europese land- en tuinbouwsector lijkt de dans vooralsnog te ontspringen, concludeert de NOS op basis van al uitgelekt nieuws over belasting op kerosine en regels voor scheepvaart en gebruik van bunkerolie daar.