Zuid-Afrikaanse teler zet groots in op paprika's en pepers

Eric Mauwane van Oneo Farm in Tarlton uit het Zuid-Afrikaanse Gauteng: "We pakken dit seizoen groots uit en richten ons op paprika's en pepers op het hele bedrijf van 10 ha."

Rechts: Eric Mauwane (links) met Fredie Ndindana, Corteva Agriscience's technical sales manager voor Zuid-Afrika

Dit zijn gewassen die hij in 2017 is gaan telen en in die tijd heeft hij de vraag zien groeien, meer recentelijk aangespoord door veranderende consumptiepatronen en een vraag naar gezonde voeding.

Als marktonderzoeksanalist in opleiding heeft hij dit snel opgemerkt; op persoonlijk vlak heeft het recente overlijden van zijn vader aan Covid-19 zijn gedachten geconcentreerd op gezondheid en het belang van vitamine C, die paprika's in overvloed hebben.

"Vroeger hadden we broccoli en rode kool, maar door Covid is de afzet gedaald, maar de vraag naar paprika's en chilipepers is aanzienlijk gestegen. We gaan nu 3 ha paprika's en 3 ha pepers opzetten, specifiek Jalapeños, Bird's eye pepers en Habanero."

Foto: Oneo Farm

Export goedkeuring in behandeling
Ze zijn bezig met de bouw van een pakhuis en zullen eind juli worden geïnspecteerd voor SA GAP, waarna GlobalGAP-certificering zal volgen, om in staat te zijn om te exporteren.

Een recente aanwinst is een gekoelde vrachtwagen van 8 ton die is aangekocht van het Gauteng Department of Agriculture and Rural Development.

"We zijn op zoek naar mogelijkheden om paprika's en chilipepers te leveren, hetzij lokaal of voor de export," vertelt hij, waarbij hij opmerkt dat de marktprijzen sinds de Covid-pandemie zo sterk fluctueren dat het moeilijk wordt om financiële prognoses te maken.

Van hun paprika's is ongeveer 80% rood, de rest geel en groen. De nieuwe aanplant vindt plaats in de late winter, de oogst begint twee maanden later en duurt tien maanden op driewekelijkse basis.

Consistente aanbod is de sleutel
Eric wijst op het belang van een consistent aanbod, een kritieke factor voor de groenteteelt. Hij omringt zich met gedegen technisch advies dat bedrijven als Hygrotech, Rijk Zwaan, John Deere South Africa, Corteva en Afgri aan opkomende telers geven. "Ik wissel af met sperziebonen, die 2 ha van de plantages innemen. We doen gemiddeld een ton sperziebonen per dag."

Sla is een van hun lijnen geweest en tegen de juiste prijs zal Oneo Farm er opnieuw mee beginnen.

Oneo Farm stuurt deze zomer producten naar de lokale markten van Johannesburg en Klerksdorp; ze sturen geen producten naar de markt van Tshwane, waar de prijzen vaak lager zijn dan op andere markten, merkt Eric op.

Eric: "Het slaseizoen start begin augustus. We staan open om te planten als er een consistente vraag is. Helaas zijn de prijzen belachelijk laag." Zijn ervaring wordt bevestigd door het aantal slatelers uit Gauteng die onlangs uit de productlijn zijn gestapt vanwege de onhoudbare prijzen.


Voor meer informatie:
Eric Mauwane
Oneo Farm
+27 83 533 8907
eric@oneofarms.co.za
Twitter : @FarmsOneo / @mauwanee


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven