Dit is er nodig bij ombouw kas voor cannabis

De laatste jaren is de cannabisteelt aanzienlijk toegenomen, vooral door de legalisering van het medicinaal gebruik ervan in verschillende landen. Cannabis blijft in opmars en velen pakken deze zakelijke kans door bestaande kassen aan te passen.

Om een bestaande kas aan te passen voor de teelt van medicinale cannabis, moet eerst de uitgangstoestand van de kas worden beoordeeld. "Allereerst is het belangrijk om de conditie van de structuur te beoordelen", zegt Amir Abbas van kassenbouwer J.Huete. "Het uitgangspunt is dus om een volledige revisie van de structuur te doen en te veranderen of repareren wat nodig is."

Aangezien de teelt van cannabis andere eisen stelt dan meer 'traditionele' tuinbouwgewassen. "Voor dit gewas is het noodzakelijk om aparte ruimtes te hebben voor elk van de fenologische fases," vervolgt Amir. "Dat betekent, een afdeling voor planten in de vegetatieve fase, een andere voor bloeiende planten, en nog een andere voor klonen en moederplanten. De kas heeft waarschijnlijk extra interne scheidingswanden nodig met aparte toegangsdeuren voor elke nieuw gecreëerde zone."

Als laatste moeten volgens Amir de bedekkingsmaterialen worden gecontroleerd. "Als er een plastic folie over de kas zit en deze vernieuwd moet worden, moet het nieuwe plastic condens tegengaan. Dat geldt ook voor het ventilatiegaas, en als die in mindere staat zijn moeten ze natuurlijk vervangen worden."

En de apparatuur? 
"Afhankelijk van de teeltmethode zijn er verschillende dingen om naar te kijken," legt Amir uit. "Als het om irrigatie gaat, moeten de irrigatiekoppen worden gecontroleerd en zo nodig worden aangepast, vooral als we het hebben over teelt op goten, op substraat dus. In dat geval moet het irrigatiesysteem zo worden aangepast dat het precisiebemesting kan uitvoeren. Telers zouden ook gebruik kunnen maken van drainagegoten: in dat geval zal de irrigatiedrain moeten worden gekanaliseerd om hem uit de kas te halen, zodat de luchtvochtigheid en de hygiënische omstandigheden stabiel blijven. Zo kunnen de drains indien nodig worden hergebruikt."

Aangezien cannabisplanten lichtgevoelig zijn, moet de kas daarop berekend zijn. "Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden van het gebied waar de kas zich bevindt, wordt een schaduw-, energiebesparings- of gecombineerd scherm geïnstalleerd," zegt hij. "Daarbovenop kunnen, als dat nodig is, lichtregelschermen worden geïnstalleerd om de bloei te induceren en deze fundamentele fenologische fase te beheersen. Dit kan worden aangevuld met kunstlicht: dit maakt het mogelijk om de nodige lichturen te bereiken, wat ook zorgt voor het maximaliseren van de fotosynthese en dus de productie en synthese van cannabinoïden."

Maar de teeltomgeving is de topprioriteit, en daarbij hoort ook het beheersen van de temperatuur. "De teelt van medicinale cannabis vereist temperaturen die kunnen variëren van 15 graden Celsius tot 30 graden Celsius, afhankelijk van het ras", zegt Amir. "Daarom is het mogelijk dat het tijdens de koudste maanden van het jaar de temperatuur moet worden verhoogd, vooral tijdens de eerste en laatste uren van de dag. Het verhogen van de temperatuur helpt ook om overtollig vocht onder controle te houden."

En inderdaad, vochtigheid is een groot aandachtspunt. "Relatieve vochtbehoefte varieert van 50% tot 70%, afhankelijk van de genen," zegt Amir. "Om de RV te verhogen kunnen hogedruk of lagedruk nevelsystemen geïnstalleerd worden. Aan de andere kant kunnen er ook ontvochtigers worden gebruikt als de RV te hoog wordt."

Al het bovenstaande kan niet bestaan zonder klimaat-beheersingssystemen. "Om alle parameters goed te controleren en te monitoren hebben we een klimaatbeheerser nodig die alle apparatuur kan beheersen. Daarnaast moeten er allerlei sensoren worden geïnstalleerd om de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, radiatie, PAR-radiatie, temperatuur van het verwarmingswater, CO2-concentratie enzovoort, te beheersen."

Voor meer informatie:
J.Huete
jhuete.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven