Impact lokale teelt in container op inheemse bevolking Canada

Het is twee jaar geleden sinds Virginia Muswagon en Ian Maxwell zijn begonnen met het telen van groenten en fruit voor Norway House Cree Nation, met behulp van een teeltcontainer. Samen zijn ze manager van Life Water Gardens (Pimâtisiwin Nipî Kistikânihk) en zaaien, oogsten en leveren ze wekelijks AGF-producten aan hun lokale gemeenschap.

Norway House Cree Nation is een van de grootste inheemse gemeenschappen in Manitoba, Canada, met een groeiende bevolking van 7.500 personen. De regio heeft te maken met vier seizoenen, dus de teelt is beperkt tot de warmere zomermaanden. Maar sinds ze een teeltcontainer hebben, kan er het hele jaar door worden geteeld, zelfs in temperaturen onder nul.

De container is ruim 12 meter lang en daarin telen de telers  boerenkool, spinazie, sla, paksoi en verschillende kruiden, zoals koriander, basilicum, peterselie en munt op water.

Muswagon en Maxwell hebben ook een container om de producten te verpakken, op te slaan en voor te bereiden op de levering naar de lokale school of het ziekenhuis.

De volgende generatie
Elke week levert Maxwell producten aan de lokale school, hun grootste klant. Deze school heeft 1500 studenten, waarvan het grootste deel bij de inheemse bevolkingsgroep hoort. Leerlingen kunnen vanaf 12 jaar naar de cafetaria gaan en vanaf 15 jaar meehelpen met het bereiden van salades, sandwiches, soepen en andere maaltijden.

"Ik ben erg tevreden," zegt Kyle Mohr, culinair instructeur van de Helen Betty Osborne-school. "Virginia is een goed rolmodel voor de gemeenschap door dit bedrijf op te zetten." Als er extra producten zijn, worden ze niet verspild. Extra spinazie wordt bijvoorbeeld gestoomd en vacuüm verpakt voor huishoudelijke lessen. Daarvan worden dan spinaziedip, soep en quiches mee gemaakt."

Groot en klein in vertical farming
Growcer is gevestigd in Ottawa. Dit bedrijf heeft de teeltcontainer ontworpen en ondersteunt Maxwell en Muswagon met hun project.

"De succesfactor die we overal zien terugkomen is de hulp van mensen uit de gemeenschap voor het verzorgen van de planten en het ondersteunen van andere mensen en jongeren. Ian en Virginia zijn de belangrijkste reden waarom de projecten zo succesvol zijn," zegt Branavan Tharmarajah, hoofd projectconsultant van Growcer. "Er zijn een aantal mensen uit de gemeenschap die graag anderen willen helpen en daar voldoening uit halen. Dat is een van de grootste succesfactoren."

De modulaire teeltcontainers zijn slechts een fractie van de grootte van de grotere ruimtes die ook voor vertical farming worden gebruikt, maar dit is onderdeel van de productmix. "Net als met hernieuwbare energie," zegt Corey Ellis, directeur van Growcer. "We hebben verschillende vertical farms nodig voor verschillende groottes en toepassingen. Dat is ook zo bij zonnepanelen op onze huizen, die samengaan met grotere solar farms. Ze werken beide aan hetzelfde doel, maar dan op verschillende manieren."

Uitbreiding buiten de gemeenschap
Na twee jaar heeft Life Water Gardens plannen om uit te breiden en meer containers toe te voegen, zodat ze nog meer mensen van voedsel kunnen voorzien.

Maxwell vertelt dat ze momenteel producten leveren aan het lokale ziekenhuis, maar hoopt dat ze ook groenten kunnen gaan leveren aan het nieuwe ziekenhuis dat in Norway House gebouwd wordt. De uitbreiding zorgt voor meer banen bij Life Water Gardens dan de vijf huidige functies.

Norway House Cree Nation vormt ook een toegangsplek voor de noordelijk en oosterlijke gemeenschappen van Manitoba en er zijn mogelijkheden om AGF-producten te leveren aan de buurgemeenschappen in Cross Lake, Thompson, Flin Flon en The Pas.

Voor meer informatie:
The Growcer
www.thegrowcer.ca 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven