Oude radijsrassen: een nichemarkt die aan populariteit wint

Hoewel de radijs uit Nantes inmiddels bij iedereen bekend is, zijn de rassen Blue meat, Red meat, Green meat en Red misato bij nog maar weinig consumenten bekend. En dat terwijl Le Vili uit Bretagne deze kleurrijke oude rassen al acht jaar teelt. "Deze radijs heeft de bijzonderheid dat ze tweekleurig zijn en er daarom zeer aantrekkelijk uitzien. Ze zijn ook veel groter dan de alom bekende roze radijs, ongeveer 10-15 cm lang en 5 cm in omtrek. Restauranteigenaren waarderen deze nieuwe rassen vooral omdat ze hun gerechten verfraaien met een kleurrijk en pittig accent,” legt Régis Le Saint van Le Vili uit.

"We doen ons best om deze vrij onbekende producten te promoten"
Le Vili wil deze vergeten groenten graag opnieuw onder de aandacht brengen, maar gaat daarbij wel met de tijd mee: "Het is natuurlijk een nichemarkt, maar die wordt wel steeds populairder. Restauranthouders kennen de oude radijsjes, maar bij het grote publiek zijn ze nog steeds vrij onbekend. Daarom proberen we de smaak van deze rassen dus bij consumenten onder de aandacht te brengen."

"Tegenwoordig zijn supermarkten terughoudender om de oude radijsjes in de schappen te leggen en aan consumenten aan te bieden, omdat ze op dit moment nog beperkt worden gegeten. Daarom zijn we ontdekkingsacties en culinaire evenementen in de winkels op aan het zetten om ze zo bekender te maken."

"We geloven in deze producten en ik denk dat ze langzaam hun plek in de schappen zullen vinden, omdat ze om hun herkomst erg geliefd zijn. Deze oude rassen zijn immers afkomstig van telers die lokaal en verantwoord telen. Daarmee zijn zij een garantie voor authenticiteit en voldoen ze aan de verwachtingen van consumenten die op zoek zijn naar smakelijke, zelfgekweekte producten. Het opzetten van deze acties met onze klanten kost echter soms tijd.”

"We telen deze oude radijsjes bijna jaarrond"
Door te werken met 3 rassen oude radijs en de zwarte radijs, kan Le Vili klanten van juni tot april/mei radijsjes aan te bieden. "Het seizoen begint met de zwarte radijs vanaf begin tot eind mei, gevolgd door de Blue Meat-radijs, dan de Red meat-radijs om uiteindelijk half augustus met de Red misato-radijs erbij met 4 verschillende producten te eindigen. Er zit dus bijna geen onderbreking tussen, aangezien we 10 van de 12 maanden telen. De teelt wordt voornamelijk handmatig gedaan en de opbrengst komt uit op 5 ton per ras, dat ofwel op biologische wijze geteeld is ofwel HEV gecertificeerd is."

Voor meer informatie:
Régis Le Saint
SAS Le Vili
+33 (0)2 98 61 56 56
regis.lesaint@levili.com  
www.levili.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven