Ook dit jaar komen veel telers Almería niet uit de kosten

Ook het voorbije seizoen laat veel telers in Almería achter met een wrange nasmaak, want niet iedereen komt uit de kosten. Vooral de tomaten- en (water)meloentelers komen er bekaaid vanaf. De totale verliezen voor de tomatensector bedragen € 25 miljoen en bij (water)meloenen lopen die op tot € 75 miljoen, bericht sevilla.abc.es

De tomaat is aan een neergang bezig in de Zuid-Spaanse provincie. Niet alleen het areaal slinkt, ook de waarde van de productie kalft af. Deze dubbele negatieve evolutie baart de sector veel zorgen.

Het gat dat tomaat laat, wordt opgevuld met andere teelten zoals courgette. Maar dit 'toevluchtsproduct' heeft deze lente ook geen resultaten behaald om over naar huis te schrijven. Het is overigens een gecompliceerd jaar geweest voor vrijwel alle categorieën, met heel instabiele prijzen.

Paprika leidt de dans in de kassen van Almería, in areaal (maar niet in prijsvorming) gevolgd door watermeloen.

Doel: Een eerlijk en correct handelsbeleid
Dat de tomaat goed op weg is om verder terrein te verliezen in Almería, maar ook in de rest van Spanje en zelfs in andere Europese landen, is genoegzaam bekend en een punt van zorg. Maar dat de situatie nu ook over zou kunnen slaan op andere producten, zoals courgette, is een thema waar telersvereniging Asaja op heeft gehamerd tijdens de vergaderingen met de Spaanse leden van het Europees Parlement van de laatste weken.

"Het is niet meer dan normaal dat de teler zich hulpeloos voelt, verontwaardigd is en bereid blijkt om de straat op te gaan om te protesteren tegen de dubbele moraal die Europa hanteert. Want aan de ene kant stelt Europa steeds strengere eisen aan de eigen telers in het kader van een groen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en aan de andere kant verlaagt het de middelen en dwingt het niet dezelfde kwaliteitsnormen af voor importproducten. Dit is simpelweg de teler en de consument oplichten", benadrukt de voorzitter van Asaja Almería, Antonio Navarro, in Agrónoma, de landbouwkatern voor Andalusië van de krant ABC.

"Daarom zullen we blijven strijden om een gemeenschappelijk front op te richten dat ons teeltmodel, gebaseerd op familiebedrijven en een duurzame productie, verdedigt. Nu de resultaten van het voorbije seizoen voor velen onder ons belabberd blijken en het weer tijd is om de volgende teelt te plannen, moeten we ook aan acties denken die we de komende maanden willen ondernemen."

"Het handelsbeleid moet eerlijk en voor iedereen gelijk zijn. Anders zal de hele AGF-sector beetje bij beetje beginnen af te brokkelen, terwijl die zo essentieel en van strategisch belang is voor de samenleving. Dat hebben we meer dan ooit aan den lijve ondervonden in deze coronatijd", besluit hij.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven