Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onzekerheid voor Nieuw-Zeelandse tomatentelers na uitbraak PepMV

Waar de meeste tomatentelers enorm vrezen voor ToBRFV, hebben de telers in Nieuw-Zeeland momenteel te maken met PepMV. Het virus werd ontdekt in verschillende kassen. Er zijn vaccins beschikbaar in Europa, Canada en Groot-Brittannië, maar deze zijn niet goedgekeurd voor gebruik in Nieuw-Zeeland.

"Aangezien onze tomatentelers verspreid zijn over de meeste regio's in Nieuw-Zeeland, kunnen we de verspreiding enigszins vertragen. Maar hiervoor zijn intensieve protocollen voor nodig, goed management en net als bij Covid-19, een beetje geluk," zegt Stefan Vogrincic, directeur van de publicatie Grower2Grower. Hij zegt dat het belangrijk is dat telers oplettend zijn en de gezondheidsmaatregelen intensiveren, om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere teeltbedrijven.

Telers in Nieuw-Zeeland hebben in de laatste paar jaren te maken met een energiecrisis, een arbeidscrisis en ontzettend hoge salarissen. Onlangs zijn daar verschillende problemen met de bioveiligheid bijgekomen. Ze hebben snel gereageerd toen er ToBRFV werd ontdekt in een lading zaden. Maar nu moeten ze reageren op deze nieuwe uitbraak van PepMV.

Kas in Auckland
Het virus werd een paar weken geleden ontdekt in een kasteeltbedrijf in Auckland en is daarna ook ontdekt in een aantal andere tomatenkassen in de regio Zuid-Auckland. Deze bedrijven kunnen wel gewoon actief blijven en hun gewassen verkopen onder strengere hygiënemaatregelen. Maar er kunnen beperkingen zijn op de export naar markten die quarantaines vereisen bij PepMV, zoals Australië, Japan, Thailand, Fiji, Tonga en Nieuw-Caledonië.

Sectororganisatie TomatoesNZ schat dat de jaarlijkse waarde van de tomatensector in 2019-2020 op $ 128 miljoen uitkomt, inclusief de export van $ 12 miljoen per jaar. Deze cijfers blijven gestaag groeien.

Opschorting export
"Als de export wordt stopgezet, zou dat een drama zijn voor onze sector," zegt Stefan. "Gelukkig hebben alle landen waar Nieuw-Zeeland naar exporteert al heel lang gezondheidsprocedures om producten te kunnen accepteren die uit landen komen waar PepMV voorkomt. Veel van onze handelspartners accepteren onze tomaten gewoon," zegt hij.

Hij voegt eraan toe dat Japan bijvoorbeeld al heeft bevestigd dat ze de tomaten uit Nieuw-Zeeland blijven accepteren. "Er kan echter wel een probleem ontstaan voor de toekomst. Dat wordt nu nog onderzoekt, maar vooralsnog zijn de geluiden positief."

Als de exportstatus zou veranderen en Nieuw-Zeeland niet meer zou kunnen exporteren, zouden de tomaten aan de lokale markt worden aangeboden. "Dat betekent een lange periode met een negatief rendement. Daarnaast zou ik niet weten hoe onze handelspartners dan aan hun tomaten kunnen komen," vraagt Stefan zich af.

Effect op de gewassen
In Nieuw-Zeeland is de kortste dag achter de rug. "We weten niet wat voor effect dit heeft op onze lente/zomerproductie, omdat het virus pas onlangs is opgedoken. In Nieuw-Zeeland planten we op verschillende momenten in het jaar en voor de telers die in de winter oogsten met weinig zonlicht, denk ik dat de gevolgen voor de kwaliteit van het gewas door PepMV nog zullen worden verergerd," zegt Stefan. "Dus zelfs als de productie niet heel erg wordt beïnvloed, kan de kwaliteit verminderen en wordt het voor een lagere prijs verkocht. Tegelijkertijd is er nog veel onbekend, aangezien het meeste onderzoek in Europa wordt uitgevoerd en we door de hele winter heen oogsten zonder kunstmatige belichting."

Hij voegt eraan toe dat hij al kwaliteitsproblemen tegen is gekomen. "Als we uitgaan van het slechtste scenario kan het zo zijn dat we grote hoeveelheden uit Australië moeten gaan importeren, om te kunnen voldoen aan de vraag."

Stefan zegt dat telers en leveranciers zich nu eerst moeten richten op de behandeling van de geïnfecteerde gewassen en vervolgens aan het voorkomen van de verspreiding ervan. Hopelijk kan dit worden bereikt met strikte hygiënemaatregelen. Op zijn website deelt hij tips en advies over de behandeling van PepMV. Daarnaast bestaat er nog een probleem. Veel telers hebben zomer- en wintergewassen op dezelfde locatie, waardoor het heel moeilijk is om nieuwe infecties tegen te gaan.

Bestaande kassen schoonmaken
Een ander groot probleem is het schoonmaken van de bestaande kassen waar PepMV werd ontdekt. Dat is nodig om herinfecties in dezelfde kas te voorkomen. "Het is heel belangrijk en moeilijk, omdat we in Nieuw-Zeeland geen toegang hebben tot een vaccin." Volgens Stefan kan het import- en goedkeuringsproces daarvoor zo'n 5 jaar in beslag nemen. "Als sector zorgen we ervoor dat we er alles aan doen om dit op te lossen en we willen dit graag als optie op tafel leggen en bespreken met onze overheidsorganisaties."

"Er zijn prachtige mogelijkheden in Nieuw-Zeeland en het is zeker niet allemaal slecht. Er zijn nu alleen een paar problemen tegelijk waar onze kastelers oplossingen voor moeten vinden. Dat is niet altijd eenvoudig."

Voor meer informatie:
Stefan Vogrincic
Grower2Grower
stefan@grower2grower.co.nz 
www.grower2grower.co.nz 

Publicatiedatum: