Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvang van CO2 in kassen blijkt gewasopbrengst te verhogen

Het Noorse instituut voor bio-economisch onderzoek (NIBIO), een van de grootste Noorse onderzoeksinstituten, heeft deze week een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat het gepatenteerde Environmental Control System (ECS) van GreenCap Solutions de opbrengst van tomaten meer dan verdrievoudigt, terwijl het gebruik van fossiele brandstof voor verwarming en CO2 voor de teelt van de gewassen wordt geëlimineerd.

Het ECS-systeem van GreenCap Solutions vervangt verwarming met aardgas door opgevangen zonne-energie uit de kaslucht. Het legt ook CO2 vast uit de lucht buiten de kas. NIBIO voerde tussen 2019-2020 twee experimenten uit op tomatengewassen, om de impact van de ECS-technologie op de teelt en kwaliteit van kastomaten te verifiëren. De onderzoekers vergeleken een traditioneel seizoensgebonden teeltsysteem met een traditioneel teeltsysteem dat het hele jaar door gebruikmaakt van groeilicht en een nieuw teeltsysteem dat het hele jaar door gebruikmaakt van groeilicht dat wordt gereguleerd door het ECS-systeem. In het rapport "Verification of the GreenCap Solutions AS Environmental Control System" laat NIBIO zien hoe de opbrengst van tomaten toenam van 42 kg m-2j-1, in een traditioneel seizoensgebonden teeltsysteem, tot 116 kg m-2j-1, in een traditioneel teeltsysteem dat het hele jaar door groeilicht gebruikt, tot 151 kg m-2j-1, in het ECS-gereguleerde teeltsysteem dat het hele jaar door groeilicht gebruikt.


Het team van GreenCap Solutions

Michel Verheul, senior onderzoekswetenschapper bij NIBIO en eerste auteur van het rapport: "Om aan de stijgende vraag naar voeding van een groeiende wereldbevolking te voldoen, zijn nieuwe en duurzame teeltmethoden nodig. Teeltsystemen met hydrocultuur in kassen bieden de beste omstandigheden voor het maximaliseren van fotosynthetische prestaties, wat resulteert in hoge opbrengsten en productkwaliteiten voor groenten en fruit het hele jaar door, waar ook ter wereld. De teelt in kassen vergt echter veel grondstoffen en stoot relatief veel CO2 uit. Het Environmental Control System van GreenCap heeft een oplossing bedacht voor dit probleem." 

Vermindering van de CO2-voetafdruk
Jarle Skjæveland, chief strategy officer bij GreenCap Solutions: "Om duurzame kassystemen te ontwikkelen is het noodzakelijk om oplossingen te bedenken die de CO2-voetafdruk kunnen verkleinen. Dat is wat we ons bij GreenCap Solutions hebben voorgenomen en we zijn blij dat NIBIO opnieuw heeft bevestigd dat onze technologie niet alleen de kwaliteit en kwantiteit van kasgewassen enorm verbetert, maar ook hun milieu-voetafdruk drastisch vermindert, waardoor ze in wezen klimaatneutraal worden." 

De resultaten van NIBIO's experimenten bevestigden dat het ECS-systeem de klimaatomstandigheden in kassen kan reguleren tot een gewenst optimaal niveau voor de teelt en kwaliteit van fruit. Met ECS bleven ramen gesloten, bleef de CO2-concentratie op een hoog niveau, werd de relatieve luchtvochtigheid op het gewenste niveau van 75-85% gehouden en werd de binnentemperatuur onafhankelijk van de buitentemperatuur en -straling geregeld. Er was geen behoefte aan fossiele brandstof voor verwarming of CO2-toevoer. Terwijl het traditionele seizoensgebonden teeltsysteem 4,1 kg CO2/kg geproduceerde tomaten registreerde, registreerde het door het ECS-systeem geregelde teeltsysteem het hele jaar door ongeveer 0 kg CO2e/kg geproduceerde tomaten.

Minder chemische gewasbescherming
Naast een daling van de CO2-uitstoot en een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit, grootte en smaak van de gewassen, hebben kasgewassen die met het ECS-systeem worden geteeld een hoge efficiëntie van watergebruik en minder behoefte aan chemische gewasbeschermingsmiddelen. Uit de experimenten van het NIBIO is gebleken dat het water dat door de transpiratie van de tomatenplanten wordt gegenereerd, ruwweg 90% van de wateropname, door het ECS-systeem uit de kaslucht wordt opgevangen. Dankzij de gesloten ramen en de gecontroleerde temperatuur en relatieve vochtigheid in de kaslucht was er geen behoefte aan conventionele gewasbescherming. Verheul: "In de zoektocht naar effectieve en duurzame voedingsteeltsystemen is het Environmental Control System van GreenCap een technologie die de kasteelt wereldwijd kan transformeren."

Voor meer informatie:
GreenCap Solutions 
www.greencap-solutions.com 

Publicatiedatum: