Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mart Boender (Tuinderij Boender) nodigt Tweede Kamerleden uit om hazen te komen tellen

"Na corona flinke dip in afzet vollegrondssla, laatste maanden is de afzet weer aangetrokken"

Tholen - Opgegroeid in het tuindersbedrijf van zijn vader, ontstond bij Mart Boender al jong de passie voor de groententeelt. Waar zijn vader in een kas teelt, koos Mart in 2014 voor de buitenteelt van Lollo Bionda, Lollo Rossa en rode en groene eikenbladsla. Inmiddels teelt hij zo'n 10 hectare vollegrondssla in de omgeving van Piershil in de Hoekse Waard.

"De verhouding is bij ons ongeveer 45% Lollo Bionda, 35% Lollo Rossa, 15% eikenbladsla rood en 5% eikenbladsla groen", vertelt Mart, die samen met zijn vrouw Janske het bedrijf runt. Rond 5 mei oogst de teler vaak zijn eerste sla en het seizoen loopt door tot eind oktober. In de winter staat hij zijn vader bij met de teelt van onder meer botersla en Chinese kool in de kas.

De afzet verzorgt Mart zelf, waarbij meer dan 90% zijn weg vindt via Levarht in Aalsmeer. "Een hele trouwe afnemer met klanten over de hele wereld. Maar ook zij hebben met de marktsituatie te maken, dus een klantje erbij slaan we niet af." Tot corona nam de afzet van de sla van Boender gestaag toe, maar net toen de coronamaatregelen zijn intrede deden, kreeg de afzet meteen een flinke dip. "Het was behoorlijk tobben met de luchtvracht. Veel van onze eindafnemers zijn horeca-gerelateerd, dus de lockdown hakte er ook bij ons aardig in."

De afgelopen weken is de afzet weer fors aangetrokken. "Vanuit de handel is er nog enige reserve, omdat men vreest voor een grote aanvoer, maar dat idee heb ik zelf niet. Wij lopen zelf ook achter op schema", aldus Mart. Waar veel kasslatelers last hebben van Fusarium in de teelt, is dat bij Boender geen issue. "Mogelijk komt het doordat wij veel teeltrotatie toepassen, maar ik heb gelukkig op ons land nog geen Fusarium gezien."

Gevraagd naar de grootste uitdagingen ziet de teler die met name op het vlak van arbeid. "Nu werken we met drie man vast personeel, maar in het najaar zijn we toch gauw met zeven man aan het werk. Mensen aan je binden zal in de toekomst best een opgave worden." Een andere uitdaging noemt hij het overheidsbeleid rond de wildjacht. "Men is in de Tweede Kamer nogal over hazen en duiven in de weer, maar ik zou ze hier graag eens uitnodigen om hazen te komen tellen. Als ze hier in de Hoekse Waard zien dat de spruiten een meter of tien van de kant worden weggevreten door de duiven en de hazen, hoop ik dat ze snel tot andere inzichten komen."

Voor meer informatie:
Mart Boender
Tuinderij Boender
Noorderstraat 5
3264 AP Nieuw-Beijerland
+31 (0)6 11 15 73 54
mart@tuinderijboender.nl 
www.tuinderijboender.nl