Niet alle bassins telers Rainlevelr alweer vol na onvoorspelbare neerslagperiode

De regen kwam de afgelopen tijd bij vlagen met bakken uit de hemel. Om wateroverlast te voorkomen helpen telers in Westland en Delfland dan door met Rainlevelr ruimte te maken in hun bassins en silo's. Daarbij is een nauwkeurige neerslagverwachting van groot belang, want de teler wil geen kostbaar gietwater zomaar weg laten lopen. 

Rainlevelr deelt een analyse van het neerslagprotocol over de afgelopen tijd. Net als in 2016 bleek de situatie bijzonder. 

Wat gebeurde er?

Donderdag 17 juni, 14.47 uur
Zojuist neerslagprotocol C ingesteld met een verwachte neerslag van 50 mm vanaf vrijdag 18 juni 00.00 tot zaterdag 00.00 uur.
We hebben een verzoek aan telers gedaan om opvangcapaciteit voor 15 mm neerslag vrij te maken.

Vrijdag 18 juni, 9.29 uur
Protocol is weer opgeheven. Werkelijk gevallen neerslag: 15-20 mm.
 
Nacht van zaterdag op zondag
Tussen 30 en 50 mm neerslag gevallen.
 
Zondag 20 juni, 14.25 uur
Neerslagprotocol B, er wordt maandag tussen 00.00 en 21.00 uur
45 mm neerslag verwacht.
We hebben een verzoek aan telers gedaan om opvangcapaciteit voor 15 mm neerslag vrij te maken.

Maandag 21 juni, 14.07
Neerslagprotocol is weer opgeheven. Tussen 6 en 11 mm gevallen op zondag 20 juni.

In de periode van vrijdag tot en met maandag is in Rotterdam ca.
61 mm gevallen. Idem in Hoek van Holland (bron automatische weerstations KNMI). We zien vergelijkbare getallen voor het glastuinbouwgebied en geen noemenswaardige verschillen tussen Westland en Oostland.Klik hier voor vergroting 

Wanneer doet Delfland een verzoek aan telers? 
Delfland houdt continu de neerslagverwachting in de gaten. Als er meer dan 30 mm in een etmaal wordt verwacht dan stelt Delfland het neerslagprotocol in. Dit betekent dat Peilbeheer zich voorbereidt op veel neerslag door alvast voor te malen in polders en boezem. Zo ontstaat er in het watersysteem meer opvangcapaciteit voor neerslag. Op zo’n moment doet Rainlevelr bijna altijd een verzoek aan telers. 
Meer informatie over het neerslagprotocol van Delfland is hier te vinden.
 
Hoeveel vraagt Delfland aan telers?
Delfland vraagt nooit aan telers om de gehele verwachte bui op te vangen. Dit om het risico op onvoldoende aanvulling van gietwater te voorkomen. Rainlevelr hanteert daarom de praktijkregel dat een derde van de verwachte bui wordt gevraagd.
 
Wat verwacht Delfland van Rainlevelr deelnemers?
Bij een verzoek om opvangcapaciteit verwacht Delfland dat een deelnemer checkt hoeveel opvangcapaciteit zijn bassin of silo op dat moment heeft en als dat minder is dan de gevraagde opvangcapaciteit, dat er een bewuste afweging wordt gemaakt om de gevraagde capaciteit wel of niet beschikbaar te stellen.
Als Delfland vraagt om ruimte kan het dus ook zijn dat een deelnemer die ruimte op dat moment al beschikbaar heeft en geen actie hoeft te ondernemen.

Voorbeeld
Stel een teler heeft 1.000 m3/ha. Dan komt 10% van het bassin overeen met een opvangcapaciteit voor 10 mm neerslag die op kasdek valt. Stel dat Delfland om 15 mm opvangcapaciteit vraagt en de teler het verzoek wil honoreren, dan laat de teler het niveau van het bassin zakken tot 85%. Indien het bassin bijvoorbeeld op 80% staat dan is er al opvangcapaciteit voor 20 mm beschikbaar, meer dan de door Delfland gevraagde hoeveelheid.

We zien dat telers soms meer ruimte vrijmaken dan wat wij vragen. Dat waarderen we, maar let op dat hiermee de kans op aanvulling kleiner wordt! Als we meer ruimte nodig hebben dan vragen we dat expliciet.
 
Hoe nauwkeurig is de neerslagverwachting?
Het is heel lastig om neerslag nauwkeurig te voorspellen. Voor een metereoloog is een gebied van 50 bij 50 km al een postzegel. Delfland is nog veel kleiner. Kortom, neerslag voorspellen op een gebied ter grootte van Delfland is een lastige klus. Daar komt bij dat neerslag uit onweersbuien het moeilijkst te voorspellen is. Doorgaans doen die zich niet in het hele gebied voor, maar lokaal kunnen ze voor veel overlast zorgen.Zijn alle bassins weer voldoende aangevuld?
We zien dat ook in de periode van 18 t/m 21 juni de werkelijk gevallen neerslag beduidend anders was dan de verwachting. Dit geldt met name voor maandag 21 juni: in plaats van de verwachte 45 mm is er tussen 6 en 12 mm neerslag gevallen. Dit is dus nog minder dan de een derde die wij als verzoek hadden gedaan. Dit betekent dat bij een deel van de telers die aan ons verzoek gehoor hebben gegeven onvoldoende aanvulling heeft plaatsgevonden.

In de grafiek van de bassin niveaus hieronder is goed te zien dat de meeste neerslag is gevallen in de nacht van zaterdag op zondag en dat er na de aflaatactie op zondagmiddag onvoldoende aanvulling heeft plaatsgevonden.

Hugo Vreugdenhil van het Hoogheemraadschap Delfland concludeert: "Deze ervaring is voor ons aanleiding om nog scherper naar de neerslagverwachting te kijken, zeker tijdens de lente- en zomerperiode." 

Voor meer informatie over Rainlevelr:
Rainlevelr
www.rainlevelr.com  

Saskia Jouwersma (projectleider) 
gietwaterbassins@hhdelfland.nl    
06-46 42 49 28

Hugo Vreugdenhil (accountmanager)
hvreugdenhil@hhdelfland.nl   
06-11 71 78 91

Joost van den Berg (accountmanager)
jvandenberg@hhdelfland.nl 
06 11 87 4867

Gai Vegter (accountmanager)
gvegter@hhdelfland.nl
06 22 47 4953


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven