open dag Isi Sementi

"Resistentie tegen TSWV is een van de meest gewilde eigenschappen in nieuwe rassen"

Op 29 juni was er een open dag van het Italiaanse Isi Sementi Isi in Buttapietra (Verona) en dit werd gehouden bij het bedrijf Brunelli. Het was een zonnige dag en dat gaf de dag extra glans. De zon is namelijk van essentieel belang voor de rijping van de vele rassen en selecties van tomaten in beschermde teelt, in de streek Verona, dat een van de referentiepolen is voor de tomatensector. Het bedrijf kan de hele week nog worden bezocht, uitsluitend op reservering.

Klik hier om de foto's te bekijken

Het team van Isi Sementi tijdens de open dag op 29 juni

De verplantingen vonden plaats op 30 maart, zodat 90 dagen later de open dag kon worden gehouden en technici en tuinbouwers 68 verschillende rassen tomaten konden vergelijken.

“In de experimentele kas hebben we verschillende nieuwe voorstellen en rassen die innovatie brengen in een sector die niet statisch kan blijven. Hierbij betrekken wij klanten, technici en telers, met wie voortdurend wordt samengewerkt om de beste rassen op het gebied van resistentie, productiviteit en smaak te vinden”, zegt Marco Bastoni.

Marco Bastoni

Resistentie tegen TSWV, tweede stam, is een van de meest gewilde eigenschappen in nieuwe rassen en Isi biedt in dit verband verschillende mogelijkheden. In de afgelopen drie jaar heeft dit in het hele land talrijke problemen veroorzaakt.

Een aantal rassen
Van de rassen is Dominus, een midi-pruim van 35-40 gram, aromatisch, met een dikke steel en vlezige kelkbladeren, het vermelden waard. Het is resistent tegen twee stammen van TSWV.

Rosamunda bevestigt zich als werkpaard onder de Coeur de Boeuf-rassen, met een zuivere smaak, stevig vruchtvlees en een roze kleur, terwijl Rosalinda een grote, stevige, roze geribde tomaat is met vol vruchtvlees.

Rosamunda

Isi Sementi liet ook nieuwe rassen zien die volgend jaar op de markt zullen verschijnen.

“Een tomaat die ideaal is om in blokjes te snijden is de 62341. Deze heeft weinig tot geen sap, is stevig en laat zich heel goed en makkelijk snijden, dus dat maakt hem ideaal voor wie hem gebruikt voor sandwiches en belegde broodjes. Bij de cherrytomaten gaat het om de Edox F1, een rode cherrytomaat met een goede smaak en een intens aroma”, zegt Bastoni.

Dominus

“Innovatie als doel op zich is nutteloos als het niet tot doel heeft waarde te geven aan de hele toeleveringsketen”, besluit Bastoni. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven