Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Automatiseren kan ook met een eenvoudig budget”

Tholen - Verpakkers hebben te maken met een groeiende lijst aan uitdagingen en daar kwam afgelopen jaar corona nog bij. “De vraag naar automatisering stijgt enorm,” vertelt Romke van Velden van Sorma Benelux. “We zien dat bedrijven op zoek zijn naar manieren om in personeel te besparen. Niet alleen uit kostentechnische overwegingen. Doordat door corona meer mensen ziek worden of thuis moeten blijven, is personeel een nog grotere uitdaging geworden.”

Automatiseren hoeft niet eens een enorme kostbare operatie te zijn, het kan ook met een eenvoudig budget door bijvoorbeeld een stapelaar te plaatsen achter de draaitafel. Romke: “Er is nog altijd iemand nodig die daar de laatste kwaliteitscheck doet en de verpakkingen in de doos zet, maar de stapelaar neemt de rest van het werk uit handen en daarmee maak je je pakstation flexibeler. Zo kun je op een eenvoudige manier al een efficiëntieslag maken. De beschikbaarheid van personeel is immers cruciaal om de productiviteit te verhogen en continu te blijven verbeteren.”

Ook kostenbesparing blijft een overweging voor bedrijven om verder te automatiseren. “Van oorsprong is Sorma ontstaan in Italië, midden in de regio van de steenfruitteelt. Van oudsher maken we weegmachines die kwetsbaar product met hoge snelheid kunnen verwerken. Dat maakt dat deze machines zich snel terugverdienen. Het kersenseizoen komt er nu bijvoorbeeld aan, dat is een kort seizoen waar je het maximale uit wilt halen. Een weger die weinig product weggeeft is dan een goede investering om te doen.”

Doorzichtig papier?
Wat de beste verpakking is voor welk product is niet evident. Feit is dat de publieke opinie zich tegen plastic keert en verpakkers door de foodretail gevraagd worden met papieren of kartonnen verpakkingen te komen. Sorma is daar inmiddels ingestapt en ontwikkelde diverse oplossingen.

“We hebben machines voor het kleinverpakken van appelen en peren in karton per 4 of 6 stuks. Voor aardappelen en uien hebben we inmiddels een volledig plasticvrije verpakking met een venster van cellulose net voor verticaal verpakken,” vertelt Romke.

“Aan papier en karton hangt natuurlijk wel een kostenplaatje en het is de vraag of dit op de lange termijn een houdbare ontwikkeling is voor AGF. De vraag naar papier en karton is enorm gestegen en zo ook de kosten. Bovendien wil je het zicht op versproducten liever niet belemmeren. We krijgen weleens de vraag of we geen doorzichtig papieren verpakkingsmateriaal hebben...

Dat bestaat natuurlijk niet, maar onze Sormapeel-oplossing komt wel heel dichtbij. Dit verpakkingsmateriaal bestaat voor 50% uit papier en voor 50% uit plastic waardoor de consument het product nog kan zien. Daarnaast bevat de verpakking gemiddeld 50% minder plastic dan conventionele alternatieven en is het materiaal volledig recyclebaar. De papieren strook biedt extra stevigheid, waardoor het plasticfolie 70% dunner kan zijn dan normaal en het is tevens voordeliger dan andere papier oplossingen.”


Een Sorma-weegmachine van bovenaf gezien

Verpakken is en blijft een ingewikkeld vraagstuk en voor elk product zijn er weer andere afwegingen te maken. Efficiëntie en kostprijs van verpakken worden daarom van steeds groter belang.

“Dat maakt het voor verpakkers niet makkelijk. Vroeger wist een verpakker dat een bepaalde verpakking minimaal 10 jaar werd gevoerd, dus de verpakkingsmachine kon optimaal worden ingezet. Tegenwoordig zijn er veel alternatieven en initiatieven voor wat betreft de eindverpakking, dus wordt er veel eerder een overweging gemaakt om te investeren in een nieuwe verpakkingsmachine. Daarom hebben we leaseconcepten voor verpakkingsmachines ontwikkeld, die verpakkers meer flexibiliteit geven.”

Binnen de Sorma Group is veel expertise aanwezig. Romke: “We denken zowel mee in het vermarkten van verpakt product als in het zo efficiënt mogelijk verpakken. Omdat we wereldwijd aanwezig zijn en overal onze voelsprieten hebben in de markt, kunnen we trends en ontwikkelingen snel oppakken en verpakkers daarmee helpen."

Verstopt
Sorma Group is in de jaren ’80 ontstaan, in een tijd dat automatisering van het verpakkingsproces op gang kwam. “Het is een echt familiebedrijf dat zowel in goede als minder goede tijden blijft investeren in de toekomst. Na in eerste instantie een sterke expansie in Europa, is Sorma inmiddels vertegenwoordigd in de Verenigde Staten en Brazilië en werken we in andere landen samen met agentschappen. Vanwege die brede afzet kunnen we machines in serie bouwen en hebben we snelle levertijden en lage prijzen.”

Sorma Benelux is midden in het Westland gevestigd en al bijna twintig jaar als aanbieder actief in de Benelux. Eerst zaten ze wat verstopt en huurden ze op een aantal locaties kantoor en bedrijfsruimte, maar sinds vorig jaar huist heel Sorma Benelux in een modern en ruim bedrijfspand en zijn ze heel zichtbaar geworden. “Het maakt ons meteen tot een meer aantrekkelijke werkgever en dat is fijn in een tijd waarin het een uitdaging is om aan technisch personeel te komen. In het nieuwe pand beschikken we niet alleen over een grote werkplaats, maar ook over opslagruimte voor onze verpakkingen en machineonderdelen. De verhuizing heeft ons van alle kanten klaargestoomd voor de toekomst,” besluit Romke. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Romke van Velden
Sorma Benelux
+31 (0) 174 610 101
info@sormabenelux.com    
www.sormabenelux.com