Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Langer dan gebruikelijk vraag uit Scandinavië naar aardbeien"

Tholen - Waar we allemaal reikhalzend hebben uitgekeken naar hogere temperaturen en zonneschijn, gold dit evenzeer voor het zomerfruit. Ook aardbeien, kersen en bessen varen wel bij een beetje zon. Het koude en nattige weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de start van het seizoen forse vertraging heeft opgelopen.

Diverse handelaren analyseerden in nummer 6 van vakblad Primeur de marktontwikkelingen. Onder hen Tim Pittevils van BP Fruitcraft.  

“Het is een laat seizoen,” zegt hij begin juni. BP Fruitcraft opereert als schakel tussen telers en importeurs van Belgische groenten en fruit, waaronder aardbeien en kersen. “Alles is drie weken naar achter geschoven waardoor de kersen later komen en de aardbeien ook later zijn gekomen."

Tim ziet dat het zijn invloed heeft op de prijs. Waar normaal gesproken er begin juni een dusdanig volume aan aardbeien beschikbaar is dat de prijzen dalen, zijn de zomerkoninkjes nu nog enorm duur. “Normaliter zitten we begin juni volop in de productie van aardbeien, maar dat is dit jaar niet het geval omwille van het feit dat alles verlaat is. Enkel de laatste dagen van de maand mei was het mooi weer, maar de eerste 3 weken van mei leek het wel herfst. En dat heeft zijn invloed. Door het koude voorjaar waren er niet genoeg aardbeien voor de traditionele promo’s in de maand mei te bevoorraden. Door het mooie weer van eind mei en begin juni zien we wel een toename in volume waardoor prijzen stabiliseren.”

Datzelfde mooie weer heeft ook invloed op de vraag naar hardfruit. “We zien in heel Europa een dipje in de verkoop van appelen en peren. We verwachten dat dit maar een tijdelijk iets is en dat de consument na een paar weken teruggrijpt naar de uitzonderlijk lekkere, zoete appelen en peren die er momenteel nog in onze koelhuizen zitten. Ook niet vergeten dat door het late seizoen we nog een hele periode peren en appelen van eigen bodem nodig hebben. De Conference-pluk van 2021 wordt pas verwacht rond zes september.”

Export
De vraag blijft echter wel op peil, waardoor de consumentenprijzen hoog zijn. Tim geeft aan dat er veel aardbeien naar de supermarkten gaan in programma's en voor promotie-acties die al eerder zijn afgesproken. Belgisch zomerfruit exporteert BP Fruitcraft vooral naar Frankrijk, Litouwen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Omdat ook in al deze landen de productie vertraagd is, merkt hij dat er vanuit Scandinavië langer dan gebruikelijk vraag is naar aardbeien. “Hun eigen seizoen is ook verlaat en dan zijn zij verplicht om langer hier te kopen.”

Overigens levert de handel naar het VK BP Fruitcraft vooralsnog geen problemen op. “Het is enkel een formaliteit meer, dat valt nog relatief mee. Door de douanedocumenten is het is iets duurder en wat meer werk, maar het levert voorlopig geen of weinig tijdsverlies op.”

Positief of negatief?
Voor de kersen laat Tim weten begin juni dat er minder volume verwacht wordt voor de vroege variëteiten als gevolg van de donkere en koude weersomstandigheden. “Dit is als gevolg van het weer in de afgelopen periode en de weersomstandigheden in de periode van de zetting.”

Voor de late variëteiten is voldoende productie. Daardoor is de verwachting van de handelaar dat ook de kersenprijzen goed zullen zijn voor de kwekers in de aanvang van het kersenseizoen. “Waar we allemaal naar uitkijken is binnen een paar weken de start van de lekkere, dikke zoete Belgische kers.”

Hij geeft aan dat een laat seizoen altijd wel zijn invloed heeft op het vermarkten van het zomerfruit. Welke kant dat opgaat is moeilijk te zeggen; het kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben. “Voor de aardbeientelers is het tot op heden heel positief geweest.”

Een negatief gevolg zou kunnen zijn als er op enig moment veel volume tegelijk op de markt komt, wat een druk op de prijzen zou kunnen leggen. “Voor de vroege kersen zie ik dit gezien het lage verwachte volume niet gebeuren. Voor aardbeien kan het verloop van het seizoen daaromtrent moeilijkheden geven.”

Toch ziet Tim het in zijn algemeenheid positief in. “Er is al genoeg negativiteit door de wereldwijde coronapandemie. Laat ons als telers en handelaars positief zijn en ons best doen om lekker en gezond fruit te kweken en te vermarkten. Dit wordt op termijn zeker beloond.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

 

Voor meer informatie:
Tim Pittevils
BP FruitCraft
Heerstraat 16A
3470 Kortenaken
W: +32(0)470 95 10 32
T: +32 (0) 470 95 79 05
tim@bpfruitcraft.com  
www.bpfruitcraft.com