Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wij vinden het heel mooi om bedrijven te koppelen om ze krachtiger te maken"

Tholen - "Het financieringslandschap is aan het veranderen," ziet Rutger Ruigrok, managing director van NPM Capital. Daardoor wordt naast de traditionele bancaire financiering steeds vaker een beroep gedaan op andere en nieuwe vormen van financiering.

Hoewel het niet om een nieuwe financieringsvorm gaat, NPM Capital is actief sinds 1948, merkt Rutger dat Nederlandse partijen in de agri-foodsector steeds meer openstaan voor investeringen door een investeringsmaatschappij. "We zien dat de ondernemers niet sec op zoek zijn naar geld, maar naar een partner die hen kan ondersteunen bij het verder professionaliseren van het bedrijf."

NPM Capital gaat er graag op in, want ze ziet de combinatie van de groeiende wereldbevolking en het afnemende land- en tuinbouwareaal als een uitdaging waarbij agri-food technologie een oplossing kan bieden. "Dat is een megatrend waarbij Nederland vaak een leidende positie heeft."

Overigens is “Feeding the World” één van de investeringsthema’s waarbinnen NPM Capital interessante bedrijven zoekt om in te participeren. Van de gehele portefeuille van 25 participaties met een totale waarde van rond de 3 miljard euro is ongeveer een derde gericht op de agri-foodsector. Samen met een Agri Board waarin NPM Capital een aantal specialisten op het gebied van agri-food heeft verzameld onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen evalueert de investeerder sectoren en bedrijven die zij op de radar heeft. Het resulteerde de afgelopen jaren onder ander in nieuwe investeringen in Agro Care, Picnic enPloeger Oxbo Group, actief in landbouwmachines.

Flexibel
Dat het daarbij vaak gaat om familiebedrijven is geen toeval. NPM Capital, zelf onderdeel van familiebedrijf SHV, heeft veel ervaring met dit type bedrijven en de gevoeligheden die daarbinnen een rol kunnen spelen. Ook heeft de investeringsmaatschappij een lange investeringshorizon die goed past bij zowel familiebedrijven als de agri-foodbranche. "Wij kunnen langetermijnposities in bedrijven nemen door de flexibiliteit die SHV ons biedt. Zolang als wij het nuttig en interessant vinden, kunnen wij in een bedrijf blijven. Zo hebben we bijvoorbeeld meer dan 30 jaar een belang gehad in Vanderlande, bekend van onder andere de bagageafhandelingssystemen. Dat is heel lang, maar het kan ook kort. Bij Bol.com waren we drie jaar aandeelhouder."

Partner
Rutger spreekt overigens liever van een partnerschap als aandeelhouder dan van financiering. "De ondernemer moet ons zien als partner en we investeren graag met het management mee."

Dat kan gaan om aspecten als een internationale groeistrategie, het opschalen van de business of het verder ontwikkelen van het managementteam. Er is ook functionele expertise via NPM beschikbaar zoals een inkoopplatform waaraan bedrijven kunnen deelnemen en er zijn binnen NPM experts met kennis op het gebied van compliance, juridische vraagstukken of het maken van strategische scenario’s en plannen.

NPM stelt zich op als een actieve aandeelhouder die het management wil helpen en ondersteunen met het verfijnen van de strategie. "We vinden het belangrijk dat er een goede Raad van Commissarissen op het bedrijf komt. Eén van de commissarissen is afkomstig van NPM en daarnaast zoeken we commissarissen die verstand hebben van de bepaalde sector."

Dat partnerschap houdt in dat er een zekere mate van zeggenschap is. Daardoor neemt NPM Capital, anders dan de meeste andere investeerders, soms ook genoegen met een minderheidsbelang. "Wij zijn flexibel in onze controlewens. Wij vinden het wel belangrijk dat we worden gezien als een partner. We willen kunnen meepraten over belangrijke beslissingen zoals het opstellen van het budget, het vaststellen van de strategie of het aangaan van grote financiële verplichtingen. Als de ondernemer ons als partner ziet, zal hij ook bereid zijn om op bepaalde vlakken zeggenschap te geven. Zolang het mogelijk is dat met elkaar af te spreken, kunnen wij een minderheidsbelang nemen."

Overigens wordt niet enkel belang gehecht aan de harde voorwaarden. "We zijn niet alleen geïnteresseerd in de maandelijkse cijfers, maar we willen ook echt weten wat een bedrijf drijft en we willen de mensen in de organisaties leren kennen."

Onderscheidend vermogen
Rutger geeft aan dat in de loop der tijd de NPM’s aandacht voor investeringen in de agri-foodsector is veranderd. Waar in het verleden vaker werd geparticipeerd in productiebedrijven in het midden van de keten, geldt dat nu meer voor technologische bedrijven aan de voorkant van de keten, met bedrijven zoals Hendrix Genetics, Ploeger Oxbo Group en Agro Care. "Als je in het midden van de keten niet een heel sterk merk hebt, kom je makkelijk klem te zitten tussen de druk van de retail enerzijds en commodityprijzen anderzijds."

Bedrijven waarin NPM Capital investeert dienen gevestigd te zijn in de Benelux, hebben een zekere omvang en zijn marktleiders. "Er moet een bepaald onderscheidend vermogen zijn wat we samen kunnen doorontwikkelen. Dat geldt ook voor het groeipotentieel van een bedrijf over de landsgrenzen. Het handen en voeten geven aan een internationale groeistrategie is echt waar wij niet alleen, maar ook SHV dat zeer actief is in het buitenland, kunnen helpen." De investeringsmaatschappij hecht daarbij aan schaalbaarheid en diversificatie.

Schaal
"Die schaal is nodig om te kunnen investeren in Research & Development, data, software en technologie," constateert Rutger. "Deze aspecten worden steeds belangrijker en kleinere bedrijven kunnen niet in hun eentje het wiel uitvinden. Daarvoor zullen ze of moeten samenwerken of er moet een bepaalde vorm van consolidatie plaatsvinden."

NPM Capital ziet op dat vlak voor zichzelf een faciliterende rol weggelegd. "Bijvoorbeeld in het Westland heb je veel mooie bedrijven die goed zouden kunnen samenwerken, maar zelf niet die stap zetten. Wij vinden het heel mooi om te helpen bij het maken van die combinaties. Als dat lukt ontstaan er krachtigere bedrijven. Dan kun je als Nederland in de wereld mooie stappen maken in plaats dat het MKB-bedrijven blijven die niet verder komen. Uiteindelijk is er schaal nodig," besluit Rutger. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Rutger Ruigrok
NPM Capital
www.npm-capital.com 
info@npm-capital.com