Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor het eerst ToBRFV in Hongarije, Bulgarije en Noorwegen

Tholen - Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is voor het eerst gevonden in Hongarije, Bulgarije en Noorwegen. Daarvan maakt de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) melding in een juni-update. Het virus dat ongevaarlijk is voor mensen, blijft telers daarmee internationaal parten spelen.

Nederland en België
Nederland telt momenteel 26 besmettingen volgens de laatste cijfers die met enige regelmaat worden gedeeld door de NVWA. België momenteel 6, zo laat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen desgevraagd weten.

Het gaat in alle gevallen om productietelers in de provincie Antwerpen. De oorzaak van de besmettingen is niet bekend. Bij een besmetting moeten symptomatische en naburige planten verwijderd worden, andere planten mogen blijven tot de teeltwissel. 

In het geval van één teler in Hongarije is bekend dat de planten uit Nederland afkomstig zijn.

Hongarije
In Hongarije is het virus in twee kassen gevonden bij productietelers met een areaal van 6,2 en 5,2 hectare. De vondsten werden gedaan in mei in Lébény en Forráskút. Slechts op bladeren werden symptomen gezien, niet op de vruchten. 

De bron van besmetting wordt onderzocht. In Lébény kwamen de planten uit Nederland. Bij de telers wordt het gewas geruimd na het oogsten van asymptomatische, niet besmette, vruchten. De laatste oogst mag verkocht worden zo is besloten.

Bulgarije
In Bulgarije gaat het om een vondst in een kas van 500 vierkante meter. De vondst werd in juni gedaan in Mezdra. Symptomen waren zichtbaar op blad en vrucht. Besmette planten zijn geruimd en vernietigd.

Noorwegen
Bij een klein opkweekbedrijf in Noorwegen is in mei ook ToBRFV aangetroffen. Het gaat om een bedrijf in Vestfold. Besmette planten zijn vernietigd. De kas is gedesinfecteerd. Onderzoek naar besmettingen bij andere telers wordt momenteel uitgevoerd. 

Italië
EPPO geeft ook een update over het virus in Italië. De eerste meldingen werden hier in 2019 gedaan. In 2021 zijn drie vondsten bij commerciële productietelers gedaan in de provincie Caltanissetta en één in de provincie Ragusa. Ook op het vaste land werd het virus gevonden bij telers in Apulië (Giovinazzo, mei, tomaat en paprika, twee kassen naast elkaar. De paprikaplanten waren asymptomatisch) en Toscane (Monterotondo Marittimo, 2 kassen, oktober 2020). 

Frankrijk
Na een vondst in januari 2020 is Frankrijk er volgens EPPO in geslaagd het virus uit te bannen. Nieuwe virusbesmettingen vonden niet plaats. 

Bron: EPPO / FAVV