Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studenten leren nieuwe klimaatcomputer Hoogendoorn kennen

Voor de opleiding Tuinbouw & Agribusiness bij Hogeschool Inholland Delft is met het vak klimaat en sturing een tweedaagse digitale workshop georganiseerd door Hoogendoorn. Aan een groep studenten was het de eer om te starten met de eerste trainingen die Hoogendoorn biedt. Door het goed beheersen van de omstandigheden in de kassen kunnen de gewassen optimaal worden geproduceerd.

Door de groei van vele tuinbouwbedrijven is het belangrijk dat de centrale regulering van de klimaatbeheersing vlekkeloos verloopt. Door middel van een klimaatcomputer wordt er een ideaal klimaat gecreëerd voor de gewassen van tuinders.

Samen met Hoogendoorn hadden 22 tuinbouwstudenten de primeur om bij te dragen aan de vier modules. Zij gingen aan de slag met IIVO. Dit is de nieuwste klimaatcomputer op dit moment.

Slimme software
IIVO biedt slimme technologieën voor de bedekte teelt. Een combinatie van slimme software en geavanceerde hardware. IIVO heeft standaard een verdeling van Home, Klimaat, Irrigatie, Energie, Plant en gewasrecepten. Het systeem is in staat elke kas te monitoren en aan te sturen. Hierdoor kan er meer geproduceerd worden, van een hogere kwaliteit met minimaal gebruik van natuurlijke bronnen.

Het systeem is niet alleen zeer effectief, maar ook extreem efficiënt en duurzaam, merkte student Frenk Smaak: “We hebben nog nooit eerder met klimaatcomputers gewerkt. Het is gaaf om te zien hoe veel factoren er met elkaar in relatie staan. Hoogendoorn biedt overzichtelijke klimaatcomputers. Met zelflerende sturingen en geïntegreerde veiligheid, is dit de toekomst van tuinbouw. En de eerste stap naar geautomatiseerd telen.”

Training voor teeltstudenten
Tijdens de trainingen zijn de studenten aan de slag gegaan met onderwerpen als bediening, klimaat, invloeden en Weather Forecast. Voorafgaand aan de lessen hebben de studenten de e-learning modules over bediening en regelingen doorlopen en 8 studenten bovendien weather forecast.

Student Sander van Herk: “Het was heel interactief, we werden actief erbij betrokken. Het was echt iets waarmee je direct aan de slag kan. Dit is de reden dat ik voor deze praktijkopleiding heb gekozen.

Student Chris Krijgers: “Persoonlijk was ik positief verrast over de inhoud van de 2 lesdagen, in de 2 dagen ben ik tot veel nieuwe inzichten gekomen over Hoogendoorn. Met name de 2e dag was interessant omdat het toen meer over sturing ging dan over de werking van het systeem. Er was een goede uitleg en de zelfstandige opdrachten waren goed te doen met de begeleiding.”

De toekomst
Klimaatcomputers zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit de tuinbouw. Door de klimaatcomputer krijg je zoveel meer inzicht in de kas en het klimaat. Ook zorgt de klimaatcomputer ervoor dat, wanneer ingesteld, automatisch de juiste waardes worden gehandhaafd. Iets wat vroeger handmatig bekeken en bepaald moest worden.

Student Birgit den Bakker: “Tegenwoordig zijn de kassen vaak dusdanig groot dat handmatig het niet meer te doen is, waardoor de klimaatcomputer het centrum is geworden van een teeltbedrijf. Ook zorgt een klimaatcomputer ervoor dat je overal waar je bent kunt kijken wat het klimaat in de kas is en eventueel aanpassingen kunt maken op afstand.”

De trainingen van Hoogendoorn bieden voor de groep studenten veel nieuwe inzichten die zij kunnen meenemen tijdens hun stages of hun beroep. Frenk: “De klimaatcomputers zijn een erg belangrijk aspect voor de sector. De klimaatcomputer onder controle kunnen krijgen is hartstikke belangrijk voor de teeltstudenten.”

Voor meer informatie:
Roël Chinkonsung
Hogeschool Inholland Delft
roel.chinkonsung@inholland.nl 

Paul de Koning
Hoogendoorn Growth management
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl   

Publicatiedatum: