Jonge komkommers bij Casey Houweling hebben het zwaar met extreme hitte Canada

De extreme hittegolf in de Canadese provincie British Columbia blijft aanhouden. Ondanks dat planten temperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen overleven is het niet gemakkelijk voor telers en hun planten. "De hoge temperatuur gedurende 24 uur maakt het zó lastig," zegt Casey Houweling van Houweling Tomatoes.

Het is bijna 10 jaar geleden dat het bedrijf Houweling's Group werd genoemd in plaats van Houweling's Hot House, maar op dit moment voelt de kas in Delta, British Columbia, van Casey Houweling zeker weer erg 'hot'. De provincie heeft last van een extreme hittegolf: pieken overdag kunnen 33-43 graden bereiken, temperatuurrecords worden gebroken. "We hebben de temperatuur in de kas zien stijgen tot meer dan 34 graden. Als dat een of twee dagen is kunnen we dat wel aan, maar het is de 24-uurs temperatuur die het ons echt lastig maakt," zegt Casey. 's Nachts zakt de temperatuur tot 18 - 21 graden Celsius, wat enorm hoog is voor de regio. 

"Het effect van het weer hangt af van de gewasfase," gaat Casey verder. "De tomaten halen het wel, maar we hebben ook wat komkommers overgeplant. Die komen net uit de vermeerdering en hebben het nu echt heel zwaar."

Witgekalkte daken
Met bedrijven in Camarillo (Californië), Mona (Utah) en Delta (British Columbia) is het team van Houwelings gewend aan telen in verschillende klimaatomstandigheden. Doordat er op tijd een waarschuwing werd gegeven over het extreem warme weer, weet Casey zeker dat telers hebben gezorgd voor witgekalkte daken om de temperatuur te verminderen. "In dit gebied zijn we gewend aan een hoge lichtintensiteit: we zitten zuidelijker dan in Nederland, bijvoorbeeld, en halen gemakkelijk 1000W. Telers van gevoelige gewassen zoals paprika's, kalken hun kassen om het vele zonlicht en de stralingswarmte te beperken. Tomatentelers doen dat meestal niet, maar met dit weer wil je het zeker hebben."

Waarschijnlijk gaat de temperatuur later deze week weer omlaag. "Als de wind draait en weer vanaf de oceaan komt, zullen we teruggaan naar 23 - 24 graden of minder," zegt Casey. "Meestal is het bij ons 2 tot 3 dagen eerder koel dan in de Upper Fraser Valley, waar meer kassen staan. We gaan het zien, over 2 of 3 dagen."

Overigens werd gisteren nog een recordtemperatuur van 49,5 graden Celsius genoteerd. Nog even flink zweten dus. 

Voor meer informatie:
Houweling's Tomatoes
www.houwelings.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven