Open-source model voorspelt energiebesparing LED in tomatenkas

Kunstmatige LED-belichting heeft de potentie om de energiebehoefte van belichte kassen te verlagen. WUR-promovendus David Katzin ontwikkelde hiervoor een nieuw, open-source model voor belichte tomatenkassen. Daarin is het mogelijk te berekenen hoeveel energie er bespaard kan worden en te bekijken hoe het energieverbruik in de toekomst met LED zich gaat ontwikkelen.  

Het zogenaamde GreenLight model voorspelt dat de energiebehoefte voor belichting daalt met 40% als men overstapt van de huidige SON-T lampen naar LED-belichting met eenzelfde intensiteit. De totale energiebehoefte van de kas zal dalen met 10-25%.

Bovendien kan LED verlichting het toepassen van een hogere lichtintensiteit mogelijk maken. Een verhoogde lichtintensiteit zal, volgens het model, leiden tot een hoger energieverbruik en een lagere energie efficiëntie van de kas indien de klimaatregeling niet wordt aangepast.

Op basis van deze resultaten geeft Katzin in het proefschrift enkele van de mogelijke gevolgen van de wijdverbreide adoptie van LED-belichting in de glastuinbouwsector. Daarnaast worden er aanbevelingen gepresenteerd voor het verder reduceren van het energiegebruik en de impact op het klimaat van de high-tech glastuinbouw.

David Katzin hoopt vandaag om 16.00 te promoveren in Wageningen. 

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven