Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haagse goedkeuring voor wietteelt op NEXTgarden

De eerste telers die zijn ingeloot voor het Nederlandse experiment gesloten coffeeshopketen hebben bericht gehad van het Rijk. Onder hen Cannamax, een club van vijf partijen waaronder naar het schijnt een Westlandse sierteler.

Zij ontvingen vorige week donderdag 24 juni goedkeuring uit Den Haag voor het telen van gecontroleerde cannabis. De teler wil dat doen op NEXTgarden aan de Hedera in Bemmel. 

De tien ingelote telers hebben allemaal een Bibob-onderzoek ondergaan. Op grond van de uitkomst van het onderzoek en een laatste check aan de hand van de voorwaarden, wordt bepaald of de aanvrager wordt aangewezen als teler voor het experiment. Het Rijk verwacht niet alle tien de telers tegelijk akkoord te kunnen geven. 

Nog niet helemaal definitief
De aangewezen telers kunnen na het seintje van het Rijk hun teeltlocatie inrichten en de productie van hennep en/of hasjiesj opstarten. Ook de deelnemende gemeenten, coffeeshophouders en toezichthouders bereiden zich voor.

Naar aanleiding van het akkoord voor Cannamex van het Rijk heeft de gemeente Lingewaard eerder deze maand gesprekken gevoerd met omwonenden. De teler moet nog een omgevingsvergunning krijgen voor de teelt.

Verkopen van cannabis op de teeltlocaties is niet aan de orde. De gemeente kan bij het Rijk bezwaar maken tegen het besluit. Ook tegen de aanvraag van een omgevingsvergunning kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen. 

Voorbereiding en uitvoering
De voorbereidingsfase zal eindigen met de overgangsfase. omdat voor coffeeshops een plotselinge overgang van de gedoogsituatie naar de experimenteerfase niet wenselijk is, is er een overgangsfase.

Daarna volgt de uitvoering van het experiment. Wanneer precies, dat beslist Den Haag. Het experiment duurt ten minste vier jaar en de ministers kunnen het maximaal met anderhalf jaar verlengen. Tijdens het experiment telen de tien aangewezen telers legaal hennep; leveren de telers de legale hennep aan coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten en verkopen de coffeeshops de geleverde hennep.

Cannamax zelf deelt op de eigen website met vanuit 'veiligheidsoverwegingen' slechts summier informatie, de berichtgeving n.a.v. het bericht van de gemeente Lingewaard. 

Bron: Gemeente Lingewaard / Cannamax