Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stavros Tabaoglou - Bellamia Farms:

"We willen een nieuwe dynamiek en duurzaamheid in de Griekse tuinbouwsector brengen"

"De wereld is snel in beweging en de klimaatverandering vormt een gevaar. De hoeveelheid tuinbouwgrond is beperkt en de voedingsonzekerheid neemt toe," zegt Stavros Tabaoglou van het Griekse Bellamia Farms. Dit bedrijf transformeert de grootschalige tuinbouw in Griekenland door te investeren in moderne kassen. Onlangs is begonnen met de bouw van hun eerste semi-esloten kassenproject.

In de eerste fase zullen drie soorten tomaten worden geteeld. In de tweede fase zullen meer verse groenten worden geteeld en vers gesneden, kant-en-klare salades geproduceerd.

Het voorbereidende werk wordt momenteel uitgevoerd.

Duurzaam antwoord op conventionele intensieve tuinbouw
Stavros legt uit dat Bellamia Farms is opgericht om op een meer verantwoorde manier groenten te telen. "We hebben ingezien dat de conventionele intensieve tuinbouw in Griekenland verre van optimaal is en wilden een oplossing bieden."

Het bedrijf is een partnerschap aangegaan met Waterfall Capital Investors om een verandering in de Griekse tuinbouw te bewerkstellingen met de eerste grootschalige, hoogtechnologische substraatteelt in kassen in het land. De locatie is gevestigd in Centraal Griekenland in de gemeente Lamia en strekt zich uit over een gebied van ruim 25,5 hectare. Momenteel wordt de kas gebouwd.

Grootste semi-gesloten kas in Griekenland
"De kassen van Bellamia Farms zullen 160.000 m2 omvatten en de extra faciliteiten voor administratie, R&D en standaardisatie zullen een oppervlakte van 10.000 m2 beslaan. We willen 10.000 ton/jaar produceren op een tien-maandelijkse basis, waardoor Bellamia Farms het grootste semi-gesloten en modernste substraateeltbedrijf in Griekenland wordt en de grootste tomatenteelt-eenheid in de lokale gemeenschap," aldus Stavros.

In een eerste fase zal Bellamia Farms drie verschillende soorten tomaten aan de consumenten gaan leveren: vleestomaten, geschikt voor salades en om mee te koken, middelgrote tomaatjes, eveneens geschikt voor salades en om mee te koken, en cherrytomaten, met hun zoete smaak, geschikt voor voedzame snacks, salades en om mee te koken. In een tweede fase zullen meer verse groenten worden geteeld en zullen kant-en-klare salades worden geproduceerd.

Bellamia Farms' zocht naar bewezen technologie om natuurlijke hulpbronnen, zoals bodem en water, en biodiversiteit te behouden. Daarom wordt de kas van Bellamia Farms een semi-gesloten kas, waarin een WKK 8,8 MW zal worden gebruikt (Co-generatie van warmte en elektriciteit).

"De teelt op substraat en de semi-gesloten technologie staan symbool voor duurzaamheid en respect voor onze wereld. We kunnen meer verse voeding telen met veel minder middelen, zelfs op onvruchtbare grond bedekt met steenwolsubstraten. Met het teeltsysteem kunnen we de planten op de meest gunstige hoogte voor hun ontwikkeling plaatsen."

Door het gebruik van koele buitenlucht in het semi-gesloten systeem kunnen ze het klimaat in de kas nauwkeurig regelen en de planten het hele jaar door op natuurlijke wijze koelen, vooral tijdens de zomermaanden. Dankzij de overdruk in de kas vermindert de ventilatie het risico op schadelijke insecten.

Hightech techniek
Om de groenten vrij van conventionele gewasbescherming te houden, wordt bovendien een geïntegreerde bestrijding van schadelijke organismen (Integrated Pest Management) ingevoerd en worden nuttige insecten zoals hommels in de kas losgelaten.

Met klimaatsoftware zullen de licht- en temperatuuromstandigheden in de kas worden gecontroleerd. "Daardoor zijn de gewassen weerbaarder en beschermd tegen de onvoorspelbare wendingen van het weer."

Verder zal een geïntegreerd druppelirrigatiesysteem het water opvangen, filteren en recyclen. Stavros: "Daardoor wordt tot 75% minder water gebruikt dan bij standaard hydrocultuurmethoden." 
De eindproducten zullen worden verwerkt via technologisch geavanceerde sorteer-, verpakkings- en opslaglijnen.

"Toegewijd aan deze principes, vermindert Bellamia Farms de hoeveelheid afval, bespaart het op natuurlijke hulpbronnen, verhoogt het de economische zekerheid, voorkomt het vervuiling, bespaart het energie en ondersteunt het de Griekse primaire sector op de meest efficiënte en duurzame manier." 

Vertrouwen kweken binnen het bedrijf en de gemeenschap
Naast het telen van groenten wil het bedrijf ook een band kweken met de lokale gemeenschap. Het bedrijf heeft meer dan 400 werknemers in dienst (waarvan 70% geschoolde tuinders), waaronder een nieuwe generatie wetenschappers en technische stafondersteuners en zet zich in om een uitstekende werkomgeving te bieden en te zorgen voor hun veiligheid, evenwicht en vooruitgang.

"Bellamia Farms is meer dan een bedrijfsplan," vertelt Yianni Georgoulias van Waterfall Capital Investors, het particuliere investeringsfamiliebureau dat in Bellamia Farms heeft geïnvesteerd. "Het bevordert een visie op een groenere, veiligere en rechtvaardigere wereld en ook een stevige strategie om daar te geraken. Menselijk kapitaal en menselijke relaties vormen dus de kern van hun bedrijfsmissie."

Voor meer informatie:
Stavros Tampaoglou, Managing Director
Bellamia Farms S.A.
bellamiafarms@gmail.com 
www.bellamiafarms.gr 

Waterfall Capital Investors LLC
Yiannis Georgoulias
+30 6946 333 833
waterfall.farming@gmail.com 
www.waterfallcinvestors.com 

Publicatiedatum: