Focus LED-proef tomaat verschuift nu naar CO2 en schermen

Na een lang koud voorjaar met minder buitenlicht, zeker ten opzichte van afgelopen jaar, verschuift de aandacht in de proef ‘Tomaat Fossielvrij met LED’ momenteel van de LED-belichting en inzet van de actieve ontvochtiging naar het optimaal benutten van het buitenlicht met behulp van het Harmonyscherm, in combinatie met een beperkte inzet van CO2, zo deelt Lisanne Schuddebeurs van Delphy op Kas als Energiebron. Hoewel het voorjaar erg koud was is in deze periode de balans tussen warmtevraag en warmteoogst goed gebleven en was de netto warmtevraag in de maanden april en mei totaal 1.25 m3/m2.

Uit eerdere updates kwam al naar voren dat er vooral nog stappen te zetten zijn om de warmtebalans in de weken met lichtsommen lager dan 200 J/cm2/dag te verbeteren.

Terugkijkend op de belichte periode liggen er vooral vragen omtrent de uitrusting en inzet van de LED-belichting. Op dit moment is er 73.1 kg/m2 geoogst, wat in totaal een betere lichtbenutting geeft dan het project in 2019-2020 onder hybride belichting. Maar in de winter kan de lichtbenutting verder worden verbeterd.

Rondom de LED-belichting zijn verschillende vragen ontstaan die samengaan met stappen die op dit moment in de praktijk worden gezet met de hybride belichting. De verdeling van het licht die samengaat met de hogere output van de lampen vraagt om een verdiepingsslag.

Lees hier verder. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven