Teler, bereid u voor op toelatingen die ingetrokken gaan worden

Tholen - “De afgelopen weken heb ik door de versoepelingen die golden voor de verspreiding van het Covid-virus weer meer praktijkbedrijven kunnen bezoeken, weer ‘live’ presentaties kunnen geven en bezoekers kunnen ontvangen op ons Certis Innovation Center in Naaldwijk”, vertelt Joop de Hoog van Certis Europe. “Qua ontwikkeling van ziekten en plagen verliep het voorjaar van 2021 door de koude start anders dan anders. Er was echter soms al vroeg meeldauw in bijvoorbeeld paprika. Dat is één van onze aandachtspunten”, vervolgt hij.

Laatste seizoen Rocket
“Eind 2021 eindigt de opgebruiktermijn van het meeldauwmiddel Rocket. Het product stond bekend om de adequate werking. Telers hebben zich eind 2020 ingedekt en voldoende product voor het seizoen 2021 ingekocht. Ze lijken daardoor dit jaar nog helemaal niet bezig met de vervanging van Rocket”, vertelt Joop.

Certis Europe is hier echter wel mee bezig. Via een campagne gericht op telers en adviseurs wordt op ludieke wijze gewezen op de producten die Rocket kunnen vervangen. Bij zijn bedrijfsbezoeken legt hij Rocket zelfs niet meer op tafel, zegt Joop. “Telers moeten Rocket achter zich laten; de toelating is eigenlijk al voorbij, ze zitten in een opgebruiktermijn.”

Omdat Rocket niet door de Europese herregistratie gekomen is, verdwijnt het product binnenkort van het toneel. Veel telers hebben echter nog genoeg van het spul in huis, en zien daarom niet zo de noodzaak om met te toekomst bezig te zijn, signaleert Joop.

Proefrit
Een van de redenen waarom telers wel al zouden moeten nadenken over de overstap naar een ander middel, is resistentiemanagement. “Rocket werkt goed, dus bij meeldauw wordt er Rocket gespoten. Maar om resistentie te voorkomen moet je wel afwisselen.”

Een middel dat in het tijdperk na Rocket in zo’n mix kan, is Takumi. Dat werkt echter iets anders dan Rocket; bij Takumi is het resultaat niet meteen zichtbaar. “Dat zijn dingen die ik bij mijn bezoeken aan telers laat zien, zodat ze weten wat ze van de vervangende middelen kunnen verwachten, en zelf ook goed kijken wat er gebeurt als ze zo’n nieuw middel gebruiken. Die boodschap geef ik ook mee aan de adviseurs.”

Joop vergelijkt het met de aankoop van een andere auto, waarbij je van tevoren een proefrit maakt. “In deze periode kan je Rocket ook al gaan afwisselen met ‘andere auto’s’,” vertelt hij. “Uit onze ‘garage’ kan je al vier merken halen – Fungaflash, Frupica, Takumi en Karma – als alternatief voor de bestrijding van meeldauw. Je moet alleen wel weten welke knopjes in welke auto zitten. Welke heeft stuurbekrachtiging? Leer die knoppen kennen van die verschillende producten.”

Wanneer telers nu alvast aan de slag gaan met de Rocket-alternatieven, heeft dat volgens Joop diverse voordelen. “Het levert je ervaring op, en een beter resultaat. Daarbij heeft zo’n teler het gewasbeschermingsplan helder voor volgend jaar. Dan is er geen reden voor paniek. Je weet precies hoe je de auto moet starten wanneer je instapt, en hoeft niet opeens naar een sleutel te zoeken: je weet al waar de startknop zit.”

Proeven tonen werking tegen meeldauw
“Naast onze campagne, waarin de vervanging van Rocket een thema is, tonen we ook meeldauwproeven aan adviseurs. Onlangs hadden we een hele leuke demonstratie op het World Horti Center waarin we de effecten van verschillende meeldauwmiddelen in het paprikaras Marabello toonden”, vertelt Joop enthousiast. “We hebben laten zien dat met Takumi en Karma goede strategieën te maken zijn met de huidige standaarden. Daarnaast hebben we de langdurige werking van Takumi gedemonstreerd. Van de proef is een filmpje gemaakt dat we de komende tijd gaan delen”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Joop de Hoog
Certis
+31 (0)651440161
dehoog@certiseurope.nl
www.certiseurope.nl 
www.certisrocketscience.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven