Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeeland presenteert woensdag Masterplan Zoet Water

Door een tekort aan beschikbaar zoet water in het groeiseizoen staat de land- en tuinbouw in Zeeland onder druk. Ruim driekwart van de Zeeuwse boeren en telers moet het stellen zonder adequate aanvoer van zoet water, dit komt neer op 90.000 hectare landelijk gebied. Ook buiten de sector geeft het problemen.

Reden genoeg voor een samenwerkingsverband van landbouwcoöperatie CZAV, kennisinstelling Delphy, groeispecialist Van Iperen BV, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), de Rabobank en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) om op 30 juni om 11:00 uur een Masterplan Zoet Water aan te bieden aan gedeputeerde Jo-Annes de Bat en waterschapbestuurder Luc Magnus. 

“Het waterschap is blij om te zien dat de sector zoet water als knelpunt signaleert en hierin investeert. Het is een mooie bevestiging dat de initiatieven die zijn opgezet, worden omarmd door dit samenwerkingsverband. En belangrijker nog, dat zij ook hun verantwoordelijkheid willen nemen om uitvoering te geven aan zoetwaterprojecten”, volgens Luc Mangnus, lid dagelijks bestuur Waterschap Scheldestromen.

Masterplan voor Zeeland
Het samenwerkingsverband wil haar krachten bundelen en samen met provincie, waterschap en andere partners, nieuwe kansrijke zoetwaterprojecten starten en lopende projecten succesvol uitvoeren. Gebaseerd op de uitwerking van een robuuste zoetwatervoorziening in Zeeland benoemt het Masterplan 21 kansrijke oplossingen. Daarbij baseren de partijen zich op vijf pijlers om te komen tot een robuuste aanpak:

  • Kennisontwikkeling en innovaties stimuleren, zoals nieuwe drainage- en irrigatietechnieken.
  • Het realiseren van een robuuster regionaal watersysteem, door vraag en aanbod van water ook met andere sectoren slim te combineren.
  • Zuiniger en efficiënter watergebruik en duurzaam bodembeheer op bedrijfsniveau te stimuleren, dit willen we doen door voorlichting en kennisdeling.
  • Voorkomen van actieve verzilting, dat kunnen we doen door meer maatwerk in waterpeilen en een fijnmaziger regelbaar waternetwerk te realiseren.
  • Meer aanvoer van zoet water en grootschalige zoetwaterberging realiseren, dan moet u denken aan wateraanvoer via pijpleidingen en het aanleggen van bufferbassins.

Dertien oplossingen in het Masterplan zijn projecten die al lopen, de overige negen benoemde projecten en initiatieven zijn nieuw.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: