"Ons begrip over plantgroei in een gecontroleerde omgeving staat nog in de kinderschoenen"

Meerlagenteler gaat samenwerkingsverbanden voor zaadveredeling aan

OnePointOne (OPO) heeft eerder dit jaar een samenwerking met Sakata Seeds aangekondigd om zaden te ontwikkelen voor de verticale teelt. 

Sam Bertram, CEO en mede-oprichter van OPO, legt uit dat het gebruik van deze zaden in OPO's verticale aerocultuursysteem de kwaliteits- en productiviteitslimieten zal verleggen van enkele van de meest hoogwaardige zaden ter wereld. "OPO's hoge resolutie en hyperspectrale beeldvormings-mogelijkheden zullen onze plantwetenschappers voorzien van nieuwe data om de grenzen van wat mogelijk is verder uit te testen. Het managementteam van Sakata ziet de toegevoegde waarde van deze benadering en ze zijn goed op weg om een toonaangevende speler te worden in oplossingen voor de teelt in gecontroleerde omgeving”, legde Sam uit.

Het vermogen van OPO om rassen van Sakata's zadenbank nieuw leven in te blazen is van strategisch belang voor beide partijen. Uiteindelijk hangt een zakelijk akkoord steeds af van mensen die goed werk leveren en OPO ervaart de samenwerking met Sakata als positief en lonend. De synergieën gebaseerd op beide bedrijfsculturen en de strategische resultaten van de twee ondernemingen maken van deze overeenkomst een krachtig akkoord.


Samuel Bertram

Partnerschap met Sakata
"Het is onze bedoeling om Sakata's immense zaadbank te screenen om de meest voedzame, best smakende en meest productieve variëteiten te vinden. We willen deze hoogwaardige zaden ontsluiten voor de hele vertical farmsector.".

Deze samenwerking zal ervoor zorgen dat hoogwaardige biodiverse producten sneller en voor meer mensen beschikbaar zullen zijn. Sommige rassen zoals Savannah groeien buiten slechts op beperkte plaatsen, maar doen het uitzonderlijk goed binnen. Zo kunnen nieuwe kansen worden gecreëerd voor “verloren variëteiten”.

Volgens Sam zal dergelijke samenwerking de differentiatie tussen buiten- en binnenproducten op de markt stimuleren, waardoor het voor de consument ook eenvoudiger wordt om producten van de binnenteelt te identificeren. “Nu we alle gewasbeschermingsmiddelen en andere verontreinigende producten aan het elimineren zijn, komen veel oude en nieuwe cultivars weer beschikbaar op de markt. Uiteindelijk komt dit de consument ten goede.”

Assortimentsuitbreiding
"Ons begrip over hoe planten groeien in een gecontroleerde omgeving staat nog in de kinderschoenen. We zijn net begonnen aan een lange reis”, zei Sam. Het onderzoek richt zich op 30.000 soorten eetbare planten, waarvan 29.800 over het algemeen niet op de markt te vinden zijn. De kansen zijn enorm en de toekomst ziet er rooskleurig uit. "OnePointOne bevindt zich in een bevoorrechte positie om zaadonderzoek, klimaatmodellering en zaadveredeling voor gegevensverzameling of productie op schaal te ondersteunen."

Volgens Sam vormen planten de basis van de menselijke gezondheid en is het dan ook de opdracht van OPO om het volledige potentieel van planten voor de mens open te stellen. Bovendien is de interesse van de consument in een verscheidenheid aan smaken niets nieuws en gaat dit ook niet noodzakelijk ten koste van het aspect duurzaamheid, ook niet op wereldvlak. "Op dit moment heeft de consument het idee dat hij keuze te over heeft, maar in feite is het de toeleveringsketen die de keuze voor hem of haar maakt. Gebruik maken van nieuwe omgevingen voor de ontwikkeling en de teelt van duurzame gewassen moet worden gezien als een integraal onderdeel van de voedselleveringsketen."

Moeilijkheden
Zaden worden ontwikkeld om de harde omstandigheden van het klimaat in buitenomgevingen en van de toeleveringsketen te doorstaan. "Maar als je de omgeving onder controle hebt en de toeleveringsketen wegdenkt, veranderen je veredelingsdoelen. De zaadbanken waaruit we putten zijn eigenlijk niet opgebouwd voor de verticale binnenteelt.”

Volgens Sam is het ontwikkelen van oplossingen voor de binnenteelt veel eenvoudiger en sneller dan voor de buitenteelt, vooral als het proces en de data-analyse geautomatiseerd worden. "Sommige planten groeien gewoon veel beter in gecontroleerde omstandigheden. Ze openen nieuwe deuren om de smaak te veranderen of om voedingsstoffen biologisch te versterken, gewoon door de precisie-omgeving waarin ze worden geteeld te veranderen."

Sam legt uit dat er momenteel geen verschil is tussen zaden voor verticale binnenteelt en zaden voor in de kas. “In de toekomst zal dat verschil er wel zijn. Talloze start-ups wijden zich al aan de ontwikkeling van zaden voor indoor vertical farms. Omdat we temperatuur, vochtigheid en verlichting strenger onder controle hebben dan in de kas, kunnen we met de meest delicate zaden werken en precies die omgeving bieden die ze nodig hebben om te gedijen."

Vraag
Sam ziet de vraag komen van consumenten die ontgoocheld zijn in het valse verhaal van zogenaamd biologische producten. Sommige biologische teeltmethoden gebruiken nog steeds gewasbeschermingsmiddelen en bepaalde bio-producten bevatten zware metalen. Daarnaast komt de vraag ook van consumenten die bereid zijn een meerprijs te betalen voor de garantie op voedselveiligheid en constante kwaliteit.

"Ik stel mij een wereld voor waarin een groter aantal mensen toegang heeft tot een ruimer assortiment van veiligere, pesticidevrije en smakelijke groenten en fruit van hoge kwaliteit. We staan nog maar aan het prille begin van de uitbouw van de verticale teelt”, merkte Sam op.

Potentiële partnerschappen
"Rijk Zwaan is een ander groot zaadbedrijf waarmee we hopen samen te werken om beter te begrijpen hoe hun zaadbibliotheken de binnenteelt kunnen ondersteunen met nieuwe producten", vertelt Sam. Zaadveredeling is in bijna alle gevallen een onderneming van een tiental jaar, maar door omgevingsfactoren op verzoek te kunnen reproduceren en aanpassen is een aanzienlijk sneller veredelingsprogramma mogelijk.

Momenteel ontwikkelt OPO een productiesysteem dat ook dienst doet als fenotyperingssysteem met hoge doorvoer. Door deze hoeveelheid en kwaliteit van gegevens (vooral beeldmateriaal) kan AI dingen ontdekken waartoe mensen onmogelijk in staat zijn. Dit is onmiskenbaar een belangrijke onderscheidende factor.

Voor meer informatie:
OnePointOne
info@onepointone.com
www.onepointone.com 

 
 
Sakata Seed America
www.sakata.com
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven