"Groot voordeel voor vertical farming is korte teeltcyclus microgroenten"

"Momenteel ligt de grootste uitdaging in het winstgevend maken van een vertical farm. De investeringskosten die nodig zijn om een vertical farm te beginnen zijn hoog en wanneer de teelt start, zijn de kosten van het energieverbruik heel hoog," zegt Satu Karjalainen, agronomist van de belichtingsleverancier Valoya.

Maar er is ook goed nieuws voor de sector. "Dit kan worden gecompenseerd met een efficiënte indeling van de teeltruimte en hogere opbrengsten dan bij traditionele teeltmethodes, zoals in kassen."

"In een vertical farm kunnen de omgevingsomstandigheden stabiel gehouden worden en met een ledbelichting kun je de teeltcycli steeds verbeteren bij constante teeltomstandigheden," legt Satu uit. "Dus ik denk dat dit een groot voordeel is wanneer je de groeicyclus van microgroenten verkort van 21 naar 14 dagen. Anders kun je de ledbelichting op dezelfde manier inzetten als bij de traditionele teeltmethodes, of dit nu is voor teelt in de grond, op substraat of water, of met aquaponics- of aeroponics-systemen."

Satu is al jarenlang de onderzoekscoördinator van Valoya. Door de jaren heen heeft het bedrijf samengewerkt met veel wetenschappers en telers om groeilampen te creëren die deze vooruitgang mogelijk maken. "Het voordeel van ledbelichting met een laag wattage is dat je de lampen heel dicht (ong. 5-10 cm) boven het gebladerte van de plant kunt hangen zonder risico op schade door warmte of licht. Boven de ledlampen hangt een koellichaam, zodat de warmte van de planten weg wordt geleid."

Valoya heeft verschillende ledlampen met laag wattage ontwikkeld, specifiek voor vertical farms. "Of het nu gaat om 28W of 35W, ze kunnen allebei dicht bij de planten hangen. Je kunt ook extra lagen aanbrengen in de verticale rekken."

Naast dit soort ontwikkelingen voorspelt Satu een prachtige toekomst voor de vertical farmingmarkt, omdat er steeds meer interesse komt. "Zaadveredelingsbedrijven hebben tegenwoordig programma's om plantenvariëteiten te ontwikkelen die het meest kunnen profiteren van deze stabiele, ziektevrije omgevingsomstandigheden en veel kunnen produceren."

"Experimenteren met nieuwe teelttechnieken en plantvariëteiten is ook een mogelijkheid voor de teler, omdat indoor teelt wellicht goed kan werken voor plantensoorten die het buiten zwaar hebben."

Voor meer informatie:
Valoya
Melkonkatu 26, 00210 Helsinki, Finland
+358 10 2350 300
sales@valoya.com 
www.valoya.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven