Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GLASE consortium verbindt de sector aan wetenschapswereld

"Wij democratiseren de toegang tot technologie en kennis"

"Wij willen telers helpen bij het stellen van de juiste vragen. Op die manier kunnen zij hun ideale klimaatoplossing kiezen uit de talloze leveranciers op de markt," zegt Erico Mattos.

Vier jaar geleden werd het GLASE-consortium opgericht met precies dit doel: een verbinding leggen tussen telers en onderzoekers om de agrarische sector gecontroleerd te verbeteren en de energie-efficiƫntie in de sector te verhogen.

"Veel universiteiten hebben mooie onderzoeksplannen op het gebied van tuinbouwtechnieken. Toch zien we dat dit niet altijd in de praktijk wordt gebracht, omdat telers niet altijd weten wat er voor hen in kan zitten", legt Erico uit.


Het GLASE team 

Daarom organiseert GLASE maandelijks een webinar waarin wetenschappers uit verschillende vakgebieden hun onderzoeksprogramma's kunnen voorstellen. Dat niet alleen: dankzij het 'rondetafelformaat' kan het publiek in contact komen met deze onderzoekers. "Normaal gesproken is het publiek divers, van telers tot fabrikanten en academici. Het is puur educatief: de sector verbinden met de academie, zodat beide groepen een relevant netwerk kunnen opbouwen," zegt Erico.

Om tegemoet te komen aan iedereen in dit brede publiek worden alleen algemeen relevante onderwerpen behandeld. "We vragen ons altijd af: is dit relevant voor telers? Zo niet, dan veranderen we het onderwerp. Daarom hebben we ook toepassingen voor vertical farming. Deze zomer waas er bijvoorbeeld een rondetafel met 6 CEA-professors om nieuwe onderzoeksprogramma's in de V.S. te introduceren. 

De teler begrijpen
Erico ziet een grote behoefte aan deze kennis in de sector. "Neem bijvoorbeeld de VS, waar meer dan 90% van de telers nog HPS-lampen gebruikt. Hier liggen grote kansen voor ledleveranciers en ook voor telers. Maar hoe kunnen telers kiezen tussen alle opties die er zijn? Bovendien heeft elke teler andere behoeften. Het bedrijf dat uiteindelijk succes heeft zal het bedrijf zijn dat de teler begrijpt, naar hen luistert en inspeelt op hun behoeften. En daar zijn wij voor: we helpen telers de juiste vragen te stellen, waarbij we rekening houden met alle relevante aspecten van hun bedrijf."  

Hoewel het doel van het webinar vooral is om belanghebbenden in algemene termen voor te lichten, zijn er al verschillende praktische toepassingen geweest. Een voorbeeld hiervan is de CO2 LASSI (Light and Shade System Implementation), een technologie die is ontwikkeld aan de Cornell University. De LASSI-technologie, waarbij zonlicht wordt gemonitord en aan de hand daarvan wordt voorspeld hoeveel extra licht nodig is, is tijdens het GLASE-project verder ontwikkeld, nu worden ook CO2 en de energieprijs meegenomen in de vergelijking. Op die manier kunnen telers de efficiƫntie van het energiegebruik optimaliseren op basis van de ontwikkelingsinteracties van de gewassen onder verschillende belichtings- en CO2-omstandigheden. Ze kunnen ook plannen om meer licht te gebruiken tijdens de daluren, waardoor de belichtingskosten dalen.


Een sensormachine voor aardbeien

"Deze LASSI-technologie is ontwikkeld door de Cornell University en geoptimaliseerd door het GLASE-consortium. Met de Online LASSI, die voor alle GLASE-leden beschikbaar is via de GLASE-website, kunnen CEA-telers een schatting maken van de energiebesparing die de LASSI-regeling oplevert, op basis van hun bedrijfsomstandigheden en de verlichtingseisen van hun gewassen. Dit is een uitstekend voorbeeld van waar de samenwerking tussen mensen uit de sector en wetenschappers kan leiden."

Kennis democratiseren
Natuurlijk ontwikkelen veel telers hun eigen technologie. "Maar dat is niet voor alle telers haalbaar," zegt Erico. "Neem bijvoorbeeld de VS, waar een paar hightech bedrijven 80% van de totale omzet in handen hebben. En dan zijn er nog veel kleine telers die niet op de hoogte zijn van de voordelen die technologie voor hen kan opleveren. Wij democratiseren de toegang tot technologie en kennis. Wij zijn gefocust op hightech, maar onze kennis en training zijn vooral gericht op kleinere telers."

Vier jaar geleden begon het consortium met hun werk, voornamelijk gefinancierd door de NYSERDA (New York State Energy Research and Development Authority). Al begon het programma als project van 7 jaar, het zal zeker niet stoppen in 2024. "Ons doel is zelfvoorzienend te worden. De sector verandert zo snel, met zoveel nieuwe technologie in ontwikkeling, dus wij vinden het essentieel om de klik met de teler te behouden en precies te weten wat zij nodig hebben. Alles wat de sector kan helpen is het waard te promoten."

Voor meer informatie:
Erico Mattos
Greenhouse Lighting and Systems Engineering
em796@cornell.edu
www.glase.org
Publicatiedatum: