Prijswinnend ras sterkt HW Seeds in gekozen koers

Tholen – Of ze er een stukje taart op hebben gegeten? Nee, dat niet, maar voor Arie van der Windt en Roel Huisman van HW Seeds was de prijs die de Canadese teler Nature Fresh Farms onlangs won met hun ras Kazuti wel een fijne erkenning. “Het laat zien dat we op de goede weg zijn.”

Kazuti is een nieuw ras, ontwikkeld in Winschoten door het veredelingsbedrijf dat sinds mei vorig jaar ook ‘nieuw’ is. Of tenminste, dat is de naam HW Seeds in ieder geval. Die naam kozen Arie en Roel bij de doorstart na het faillissement van Green4Health. Roel: “We bouwen voort op wat we de afgelopen jaren al hebben opgebouwd. De focus ligt nog steeds op goede rassen voor nichemarkten. Daarbij zijn we nu nog beter in staat op ons eigen fingerspitzengefühl te varen.”


Roel en Arie flankeren het ras Kazuti

Umami
Op basis van dat gevoel werd enkele jaren terug al gestart met Japanse ouderlijnen. Arie, binnen HW Seeds de man van de veredeling, is toen begonnen met het inkruisen van speciale Japanse eigenschappen in al bestaand, eigen materiaal. Arie: “Hierdoor hebben we de bijzondere Umami-smaak uit oude soorten weten te combineren met eigenschappen van moderne tomaten.”

Juist met die Umami-smaak viel het ras Kazuti op. Roel: “De smaakbeleving in Japan is heel anders. Daar willen ze eerst het zuurtje proeven, maar daarna moet het zoete overheersen. Het is een speciale smaakbeleving die je in Europa niet tegenkomt.”

Nature Fresh Farms werd eerste met Kazuti. De tomaat werd ‘Hottest Tomato’ en daarmee de beste nieuwe umami cherrytomaat. Ook in de categorie ‘bite en size’ viel het ras in de prijzen tijdens de Greenhouse Vegetable Awards. En de teler won daarnaast nog meer prijzen met andere zelf geteelde rassen.

Optimaliseren
Toch valt de smaak internationaal overal positief op, merken Arie en Roel. En dus ook in Noord-Amerika. Roel: “Dat ze dit ras voor de awards hadden ingediend, wisten wij niet eens. Des te leuker was het om te horen dat ze met ons ras hebben gewonnen.” Arie: “Vorig jaar hadden ze het ras voor het eerst in trials staan. Daarin viel het ras al goed op. Ze weten het ras echt goed te telen en halen er op die manier het maximale uit.”

Zelf heeft HW Seeds geen kas in Noord-Amerika. Thuisbasis voor zowel het maken van kruisingen als zaadproductie, alles GSPP, is Winschoten. Roel: “Maar we hebben internationaal al veel ervaring opgedaan in onder meer Australië, Spanje en Scandinavië. En met Nature Fresh Farms hebben we een preferred partnership gesloten om de teelt van onze rassen daar te optimaliseren.”


Blik in de kas van HW Seeds in Winschoten eerder dit jaar

Brixmeter kapot?
HW Seeds richt zich bewust op het hogere segment met cocktail-, cherry-, santa- en andere specialtyrassen. Arie’s ogen twinkelen als hem gevraagd wordt naar de nieuwste rassen. “Zowel voor troscherry als voor santa heb ik momenteel mooie rassen staan. Rassen die opvallen met een hele hoge brix, maar waarbij ook de kilo’s goed zijn.” Roel: “Arie is erin geslaagd zowel smaak als kilo’s te combineren. Al blijft smaak het meest opvallen. Zo was er laatst zelfs een klant die na het meten van een brix van 14 ons vertelde dat hij zijn brixmeter wilde laten nakijken, omdat hij dat niet kon geloven.”

Onderscheiden
Net als een prijs voor een ras zijn ook dat soort reacties van klanten fijn om terug te krijgen voor Arie en Roel. Arie: “We zijn nu sinds eind mei 2020 bezig onder onze nieuwe naam en ik zit er weer lekker in. Met het Japanse materiaal werken is een mooie uitdaging. Veel resistenties zitten daar bijvoorbeeld niet in, dus is het aan mij om die alsnog in nieuwe rassen te bouwen. Lastig, maar vooral ook leuk werk.”

Roel: “We zijn van ver gekomen, maar maken nog steeds elk jaar grote stappen en zitten zeker niet stil. Ook in Europa niet. Daar kunnen we sinds de doorstart beter de spreekwoordelijke krenten uit de pap zoeken en telers mooie rassen aanbieden waarmee zij zich kunnen onderscheiden.”

Voor meer informatie:
Roel Huisman
HW Seeds
+31 655734732
roel.huisman@hwseeds.nl
www.hwseeds.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.