Geen toekomst meer in relatie huurbaas en groenteman

30-jarig jubileum met zwarte rand voor Paul de Groenteman

Paul de Groenteman zorgt in Dongen niet alleen voor de verse AGF. Hij is er brandweerman, zeer betrokken bij het verenigingsleven en voor het winkelhart. Deze week vieren hij en zijn vrouw Liesbeth het 30-jarig jubileum van hun winkel, maar moeten daarna de winkel leeg opleveren. Een verlening van het huurcontract zit er niet meer in. Het 30-jarig jubileum van Paul de Groenteman krijgt daardoor een dikke zwarte rand.

“De laatste tijd is er in het centrum van Dongen weer veel roering geweest, zo te denken aan de verhuizing van de Etos en van het Kruidvat van de Hoge Ham naar Looiershof. De sluiting van De Leeuw op de Hoge Ham Expert en bakker Van Lieshout gingen naar het voormalige Emté-pand, vervolgens moest de straat weer meerdere malen open voor glasvezelaanleg en tot slot is er de verbouwing van AH met veel overlast voor ons en onze klanten. Al met al is het voor onze klanten al enige tijd niet makkelijk om naar onze winkel te komen, maar toch deden vaste klanten veel moeite om bij ons te komen, daarvoor zijn wij deze dankbaar!

Helaas hebben wij, met pijn in ons hart, onlangs moeten besluiten om te gaan stoppen met onze groente- en fruitspeciaalzaak, door het niet meer eens te kunnen worden met onze huurbaas. Wat hij wil is voor ons geen optie, maar meer een te grote druk op onze schouders. Na 30 jaar klandizie staan zij er anders in dan wij, dit blijkt ook uit het feit dat wij al op zeer korte termijn de winkel leeg moeten opleveren en niet de ruimte krijgen die wij eigenlijk voor ogen hadden.

Volgende week van (21 tot en met 26 juni) hebben we daarom een feestweek met een zwarte rand. Want dit is tevens onze laatste week dat we open kunnen zijn maar we maken er nog een mooie week van, met voor onze klanten allerlei leuke acties en kadootjes. Want wie jubileert, trakteert.

Op zaterdag 26 juni sluiten we met z’n alle gezellig af met een hapje en een drankje", laten Paul en Liesbeth Biekens weten in het Weekblad van Dongen waarin zij hun vaste leveranciers bedanken.

Een stukje geschiedenis
Paul en Liesbeth kregen op 1 juni 1991 de sleutel van hun winkel, het toen net nieuw gebouwde gedeelte op het Looiersplein.
Paul heeft het groentevakmanschap meegekregen van zijn moeder, die dit ook ooit weer van haar ouders mee heeft gekregen. Zijn moeder is altijd een goede leermeester geweest voor hem, hij heeft veel van haar mogen leren. Toen in 1986 ook Liesbeth bij zijn ouders in de winkel in Kaatsheuvel kwam werken ontstond na een paar jaar het idee om voor zichzelf te beginnen. Eerst wilde hij graag de winkel van zijn vader en moeder overnemen, maar zij waren daar toen nog niet aan toe. Voor Paul was het tijd geworden om zelf zijn vleugels uit te slaan.

Op een zeker moment hoorde Paul bij Omroep Brabant dat er in Dongen nieuwe winkels waren gebouwd en dat ze daar nog ondernemers voor zochten. Op dat moment was Paul helemaal niet bekend in en met Dongen en hij vroeg aan zijn ouders of die wisten waar Dongen lag en of ze daar bekend waren. "Nou," zei zijn vader,  "Dongen, dat ligt hier een balscheut verderop. We kunnen daar wel eens gaan kijken wat ze daar gebouwd hebben." Diezelfde avond werd er nog besloten om daar heen te rijden en te gaan kijken, eenmaal aangekomen was het een bouwplaats en nog niet alle winkels waren al klaar. Na een praatje gemaakt te hebben met Martin en Jet van cafetaria de Tramhalte, voelde Paul zich al wel thuis daar op het plein. Het was alsof hij daar al jaren kwam, zo gezellig en gemoedelijk dat hij dacht: daar wil ik ook wel deel van uitmaken. En zo geschiedde het dat Paul en Liesbeth een eigen groente- en fruitspeciaalzaak gingen openen in Dongen.

Wel was het in het begin wat spannend of alles goed zou gaan, want er waren immers meerdere groentewinkels in Dongen. Ze waren op dat moment zelfs de zesde groentewinkel. (Wout Meijers, Jan van Hees, Frans Bastiaansen, Jan in ’t Groen, de Vlegro ) maar toch hadden Paul en Liesbeth het volste vertrouwen dat het hen zou gaan lukken door te zorgen voor een topkwaliteit groente en fruit. Met een ruim assortiment rauwkostsalades en gesneden groente zijn ze toen gestart. Al snel bleek dat er erg positief werd gereageerd door de Dongense mensen op “Paul De Groenteman“ en voelde Paul en Liesbeth zich steeds beter thuis in Dongen.

In 1993 besloten ze daarom ook te gaan wonen in Dongen en daar een gezinnetje te stichten. Vlak daarna kwam er precies boven de winkel een woning leeg daar zijn ze gaan wonen. Nu 28 jaar later zijn ze helemaal Dongens en wonen en werken ze met veel plezier en passie in Dongen.

Ook de kinderen van Paul en Liesbeth zijn met enige regelmaat te vinden in de winkel en helpen dan volop mee, maar hebben wel altijd gezegd dat ze geen interesse hebben om de winkel in de toekomst voort te zetten. Twee van de drie hebben inmiddels dan ook hun vleugels uitgeslagen maar toch, als het nodig is dan zijn ze er, dat bleekt des te meer toen Paul 2 jaar geleden daags voor kerst achterover op het “Dongen-ice” was gevallen. De volgende morgen stonden ze er alle drie, het eigen werk afgezegd want ze gingen helpen bij pa en ma in de winkel en dat was gewoon geweldig.

In de winkel vindt je vandaag de dag ook veel maaltijden en maaltijdsalades die dagelijks door Liesbeth en Paul worden klaar gemaakt. Dit buiten het ruime aanbod van groente, fruit en rauwkostsalades om.

Veel veranderd in Dongen
In de afgelopen jaren is er in het centrum van Dongen veel veranderd, heel het centrum is wel op z’n kop geweest en opnieuw ingedeeld allemaal erg mooi, maar niet iedere verandering is ook gelijk een verbetering voor ondernemend Dongen. Zo is “de knip” in de Hoge Ham (dat je per se de Willem Dreeslaan in moet) niet erg positief voor de winkels. Nu is de Hoge Ham geen doorgaande straat meer.

Dat is des te meer te merken nu ook de Etos en Kruidvat zijn weggetrokken van de Hoge Ham. Voor een winkelier is het erg belangrijk dat deze goed te bereiken is, liefst met de auto voor de deur, maar ook vele passanten helpen zeker mee aan een gezonde onderneming. Ook de leegstand waar we de laatste tijd mee te kampen hebben is erg ongezellig daar bovenop de coronatijd waardoor het erg stil werd op straat. Er was geen horecaleven op het plein dit heeft de gezelligheid er niet op vooruit geholpen.

Paul is de laatste jaren zo’n beetje tot “de burgermeester” van het plein omgedoopt door goede contacten te hebben met de pandeigenaren van de winkels die leegstaan. Met hen heeft hij het plan geopperd om er etalages in te maken van winkels die buiten het centrum zitten zodat het toch nog een beetje aangekleed was en voor de mensen leuk is om langs te lopen, zelfs het grote pand van de voormalige Schoenen Reus wist hij te vullen. Zo zie je als je dingen samen doet dat je dan veel kan bereiken. Wel is gebleken dat er nog maar weinig winkeliers zijn die echt actief zijn om iets buiten hun eigen winkel te doen en het wordt dan ook steeds moeilijker om deze lege ruimtes op te vullen of leuke dingen te organiseren.


Paul op zijn 55ste verjaardag in januari 2021

Gelukkig hebben we tegenwoordig een centrummanager die erg actief is in het Dongense. Uit naam van “Leer Dongen Kennen”, voormalig Dongen Promotion, zorgt hij ervoor dat er nu en dan toch leven in de brouwerij gaat komen. Ook voor dit jaar staan er nog leuke dingen op de planning, die speciaal zijn voor de Dongense klanten.

Paul is ook nog volop in het Dongense verenigingsleven actief. Hij blijft “Leer Dongen Kennen” helpen met de feestverlichting, kerststal en bij Dongen Ice als “de ijsmeester”. Paul die ook vele jaren heeft meegedraaid in het bestuur van de Dongen Promotion en die nu nog met enige regelmaat daarvoor op straat te vinden is, heeft hij destijds mede ervoor gezorgd dat we nu de nieuwe feestverlichting in de laatste maanden van het jaar hebben hangen en ook de kerststal op het Looiersplein wordt door hem mede gezet.

"Er is ‘n tijd van komen en er is ‘n tijd van gaan…

DANK aan IEDEREEN die ons trouw is gebleven en onze kwaliteit is blijven waarderen",

Paul en Liesbeth


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven