De Zeeuwse Zonnekers neemt afzet kersen in eigen hand

"Het grootste gedeelte van onze kersen hebben we al verkocht"

Tholen - Met het koude voorjaarsweer waren de verwachtingen voor de kersenoogst dit jaar niet zo hoog, maar toch hangt er bij de Zeeuwse Zonnekers dit jaar een mooie oogst. "We zijn zeker twee weken later, maar de vooruitzichten zijn goed", vertelt Johan Elenbaas.

De teler uit Arnemuiden heeft dit jaar voor het eerst de afzet van de kersen zelf ter hand genomen en bundelt het aanbod met de kersen van collega-teler Thijs van Overloop uit Kattendijke. "In de toekomst willen we kijken of we nog een groter aanbod kunnen bundelen. Het grootste gedeelte van de kersen hebben we al verkocht. We proberen zoveel mogelijk rechtstreeks te leveren. De maten 26 en 28 gaan met name naar de retail. De exclusievere maten (30+) hoofdzakelijk naar de groothandel", vertelt Johan.

De teler probeert met zijn afnemers zoveel mogelijk prijsafspraken te maken voorafgaand aan het seizoen. "In onze optiek wordt er in de daghandel veel te veel naar de prijzen op de Belgische klok gekeken. Daar willen wij niet afhankelijk van zijn. Nieuwe afnemers zijn van harte welkom, maar we hebben wel een bepaalde kostprijs. Met onze hydrocoolers en elektronische sortering kunnen we onze klanten een bepaalde kwaliteitsgarantie meegeven, waardoor ze de kersen nog een week kan verkopen. Wij werken met een Munckhof-sorteerder uit Amerika waarbij de kersen een douche krijgen, in plaats van dat ze in een bak water gaan."

De 9 hectare kersen bij de Zeeuwse Zonnekers zijn volledig overkapt. Inmiddels worden de eerste Burlat-kersen geplukt. "De vraag is goed. Je merkt dat mensen echt op de Hollandse kersen zitten te wachten. Maar hoe de vraag uiteindelijk zal gaan verlopen, gaan we later in het seizoen zien." Elenbaas richt zich vooral op de bestaande rassen als Kordia, Regina en Karina, terwijl het areaal Lapins afneemt. "We hebben de afgelopen jaren best wat nieuwe rassen geprobeerd, maar uiteindelijk halen ze het niet bij de klassiekers."

Net als vorig jaar verkoopt de teler een deel van de oogst in automaten bij onder meer tankstations. "Dit is erg leuk voor erbij, maar er gaat wel de nodige tijd in zitten als je het goed wilt doen, terwijl die tijd er tijdens de pluk vaak niet is. Daarom hebben we dit jaar even pas op de plaats gemaakt in plaats van verder uit te breiden. Maar we gaan er zeker wel mee door, omdat het een mooie manier om de bekendheid van de unieke Zeeuwse kers onder de Zeeuwse bevolking te vergroten!" 

Voor meer informatie:
Zeeuwse Zonnekers
Langeweg 34
4341 RE Arnemuiden
+31 (0)6 24 20 97 45
info@zeeuwsezonnekers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven