Corona geeft boost aan productie vouwkartons

Tholen - De periode van corona was voor de retail een zeer goed jaar en die groeiende omzet heeft een gunstig effect op de verpakkingsindustrie. "We zien dat de productie van vouwkartons voor de retail enorm is gestegen, daarnaast maken steeds meer bedrijven de omschakeling van plastic naar kartonnen verpakkingen. Dat is voor ons natuurlijk ontzettend fijn. Toch brengt het ook veel uitdagingen met zich mee nu de levertijden van karton oplopen en de prijs steeds hoger wordt", zegt Veerle D'Haese van DUCAJU. Het Belgische bedrijf produceert kartonverpakkingen voor tal van voedingsproducten en luxemerken. Hieronder schaart zich ook een diversiteit aan AGF-producten, DUCAJU produceert verpakkingen voor aardbeien tot aan aardappelen. 

Waarom de keuze voor karton?
Bedrijven maken de keuze voor karton vaak om twee redenen: Het verbeteren van de zichtbaarheid van hun product en om de impact op het milieu te verminderen. "Een kartonnen verpakking hoeft niet duurder te zijn dan plastic, maar door een product met karton te verpakken en leuk op te maken kan je de zichtbaarheid van het product fors vergroten, en daarmee de verkoop stimuleren. Dat maakt het voor onder andere telers erg aantrekkelijk om over te stappen op karton. Daarnaast is de impact op het milieu bij karton een stuk kleiner dan bij plastic en is karton gemakkelijker te recyclen. Een groot deel van het karton wordt geproduceerd van oud papier en het deel dat komt van nieuw hout is FSC-gecertificeerd."

Schaarste
De prijzen van grondstoffen rijzen de pan uit en ook de markt voor karton blijft niet ongeschonden. Laatst nog schreef het Financieele Dagblad dat de prijs van karton met 30 tot soms wel 65% is gestegen. Jarenlang was de prijs van karton relatief laag, maar of die prijs weer terugkeert naar het oude niveau is nog maar de vraag. "Op dit moment hebben we prijs afspraken gemaakt met de leverancier die lopen van drie maanden tot een jaar, afhankelijk van het soort karton. We denken dat de kosten van karton zich uiteindelijk zullen stabiliseren op een hoger niveau", zegt Veerle. De populariteit van online bestellen doet de vraag van karton bij webwinkels enorm stijgen en door het krappe aanbod van oud papier stijgen de prijzen. Dat zorgt er volgens Veerle echter niet voor dat klanten gaan zoeken naar alternatieven. De prijzen van plastic stijgen ook en naast het verpakken met plastic of karton zijn er eigenlijk bijna geen andere mogelijkheden.

Voor meer informatie:
Veerle D’Haese
DUCAJU
+32 473 978 415
veerle.dhaese@ducaju.com 
www.ducaju.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven