Zuid-Afrikaanse paprikateler wil met uitbreiding grootste van de regio worden

In 2020 besliste het Zuid-Afrikaanse paprikateeltbedrijf Emseni, ondanks de coronapandemie en de bijhorende uitdagingen, om te investeren in een uitbreiding van het kasareaal met 3 hectare. De kassen van het bedrijf beslaan nu een totale oppervlakte van 12 hectare en daarmee wil Emseni de grootste paprikateler van de regio worden. Emseni vertrouwde het turn-key project volledig toe aan Vegtech Netafim.

Generatie van jonge telers
In Zuid-Afrika is de belangstelling voor hightech tuinbouw aan een opmars bezig. Net als in de rest van de wereld spelen daarbij factoren mee als de klimaatverandering, de wens van de consument om jaarrond toegang te hebben tot hoogwaardige versproducten, maar ook de teelt van nieuwe gewassen, zoals cannabis, en de vooruitgang in de veredeling van buitengewassen, waardoor de vermeerderingsbedrijven een toenemende vraag naar nieuw plantmateriaal waarnemen.

"Tegenwoordig betreedt een jongere generatie telers de markt en die zijn steeds meer vertrouwd met internationale trends en nieuwe technologieën", zegt Neta Isralls van Vegtech Netafim, dat de glastuinbouwactiviteiten van het moederbedrijf Netafim in Afrika ter harte neemt en al meer dan twee decennia kasoplossingen aanbiedt in zuidelijk Afrika.

Veerkracht
"De tuinbouw heeft bewezen een van de meest veerkrachtige sectoren van de Zuid-Afrikaanse economie te zijn en er zijn nog steeds aanzienlijke kansen voor verdere ontwikkeling. Samen met onze partner Netafim bieden we voor bijna alle gewassen precisietuinbouwoplossingen aan, waarvan is bewezen dat ze de risico's verminderen en de opbrengst maximaliseren", legt Neta uit.

En dat betekent kassen, heel veel zelfs. "Het klimaat in Zuid-Afrika is over het algemeen geschikt voor polykassen en naarmate de vraag naar versproducten van betere kwaliteit toenam, steeg ook de vraag naar beschermde teeltoplossingen die de toevoer van groenten konden garanderen."

Een voorbeeld van deze ontwikkeling is de nieuwste kas van Emseni, een van de grootste paprikatelers van het land. Bijna dertig jaar geleden begon het bedrijf met het telen van paprika's in tunnels, tien jaar geleden bouwde het een eerste kassencomplex op 2,5 hectare en het laatste decennium voegde Vegtech daar meerdere hectares hightech kassen aan toe. Vorig jaar besloten Emseni er nog 3 hectare aan toe te voegen, waarmee het totale areaal nu op 12 hectare komt plus een eigen kwekerij op de site.

Nieuwe kas
De eerste spade werd gestoken in het eerste kwartaal van 2020, net vóór de coronamaatregelen wereldwijd werden ingevoerd, toeleveringsketens verstoord en meerdere bouwwerkzaamheden stilgelegd. Ondanks deze ongekende uitdagingen was Vegtech Netafim in staat om het project op tijd en binnen het budget succesvol uit te voeren. In minder dan 12 maanden was de kas operationeel en werden er hoogwaardige paprika's voor de lokale markt geteeld.

Het dek van de nieuwe kas is bekleed met polyethyleen en de zijwanden bestaan uit meerwandig polycarbonaat. Aangezien elektriciteitsvoorziening een punt van zorg is in Zuid-Afrika, is een betrouwbare back-up stroomvoorziening essentieel in alle projecten. "Bovendien bevinden veel van onze projecten zich in afgelegen gebieden en we doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat alle systemen naadloos worden geïntegreerd en dat we onze klanten op afstand kunnen ondersteunen", zegt Neta.

Gemiddelde opbrengst
Het project omvat een verwarmingssysteem van 6 MW, een irrigatiesysteem en een volledig geïntegreerde klimaat- en irrigatieregeling. "Klimaatverandering en schaarse middelen zijn risico's die beter onder controle kunnen worden gehouden met kasteelt. In onze kassen kunnen we jaarrond de omstandigheden creëren voor een winstgevende en duurzame teelt, ondanks het uitdagende klimaat", zegt Neta, die eraan toevoegt dat het waterverbruik in de kas met 35% vermindert dankzij het irrigatiesysteem met gesloten cyclus dat regenwater en afvloeiend irrigatiewater opvangt, desinfecteert en vervolgens vermengt met putwater.

Emseni hoopt meer dan 3.000 ton paprika per jaar te oogsten, wat neerkomt op een gemiddelde opbrengst van meer dan 30 kg per m². De oogst zal worden geleverd aan de lokale markt, waardoor retailers, voedselverwerkers en versmarkten in heel Zuid-Afrika toegang krijgen tot een kwalitatief aanbod van paprika's. "De consument wordt kritischer en daarom zijn onze klanten op zoek naar gegarandeerde resultaten en rendement op hun investeringen", zegt Neta.

Voor meer informatie:
Vegtech Netafim
25 Kiaat Road
Kraaifontein Industria
Cape Town, 7570
Zuid-Afrika
+27 21 987 6980
neta@vegtech.co.za 
www.vegtech.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven