Zuid-Holland stemt in met warmteleiding WarmtelinQ+

Een meerderheid in Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft ingestemd met het reserveren van middelen ten behoeve van de realisatie van de Warmteleiding WarmtelinQ+ (WLQ+).

De provincie Zuid-Holland draagt maximaal €81 miljoen bij aan de WLQ+, middels een subsidie. Daarnaast is er een provinciale garantie van maximaal €22,5 miljoen ten behoeve van het gehele systeem (WLQ/WLQ+) beschikbaar als subsidie in de vorm van een lening.

De WLQ+ vormt samen met de WarmtelinQ (WLQ) de ‘backbone’ van het toekomstige Warmtetransportnet Zuid-Holland en het levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in onze provincie.

De ontwikkeling en realisatie van WLQ+ is in handen van Gasunie. De provinciale bijdrage is 1 van de voorwaarden die Gasunie in staat stelt begin oktober 2021 een voorwaardelijk investeringsbesluit over de WLQ en WLQ+ te nemen. In oktober moet ook duidelijkheid zijn ten aanzien van nog enkele andere voorwaarden.

Verduurzamen
Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Dit is een stap van formaat om de warmtevoorziening te verduurzamen en de restwarmte uit de havenindustrie te gebruiken voor de warmtelevering aan huishoudens en bedrijven. Ook kunnen we zo op termijn de uitstoot van CO2 en stikstof in Zuid-Holland verminderen. De aansluiting op een warmtenet is een kostenefficiënte manier om ‘van het gas los’ te gaan. Het sluit aan bij de provinciale ambities en beleidsdoelstellingen, zoals we die eerder formuleerden. Wij realiseren ons dat dit voorstel een fors beslag legt op de provinciale middelen, maar we vinden dit een passende en verantwoorde actie die nodig is voor de energietransitie.”

Bron: Provincie Zuid-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven