Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sluipwesp als bestrijder stinkwants volgend jaar op de markt verwacht

Koppert Biological Systems ontwikkelt een natuurlijke oplossing voor de bestrijding van de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula). Er wordt hard gewerkt om een Europese sluipwesp als bestrijder van Nezara beschikbaar te krijgen in 2022.

De zuidelijke groene stinkwants teisterde de afgelopen decennium niet-verwarmde paprika-, aubergine- en komkommerkassen in Zuid-Europa en is inmiddels ook aan een opmars bezig in verwarmde hightech kassen in Noord-West- en Centraal-Europa.

Het wegvallen van chemische middelen in combinatie met klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat de plaagdruk in de kassen is toegenomen. De bestrijding van de stinkwants is een grote uitdaging en is tot nu toe alleen mogelijk met chemische middelen, weten de specialisten van Koppert. "Chemische middelen verstoren de populaties natuurlijke vijanden die plagen als trips, spint, bladluis en witte vlieg onder controle houden", aldus Bart Sels, Verantwoordelijke Koppert België. 

Er is wel een mogelijkheid om de stinkwants handmatig uit het gewas te verwijderen. Maar dit is alleen mogelijk bij lage plaagdruk in het gewas en deze techniek heeft daarom tot weinig resultaat geleid, aldus Koppert.

Sluipwesp
Het Nezara-probleem werd al vroegtijdig door Koppert onderkend. In 2018 werd daarom gestart met onderzoek naar de meest effectieve natuurlijke vijand van de plaag; een Europese sluipwesp die de eieren parasiteert. De eerste veldproeven zijn veelbelovend en tonen aan dat Nezara in de praktijk goed onderdrukt kan worden. Grootschalige veldproeven in verschillende landen zullen deze resultaten dit jaar moeten onderschrijven.

Bart: "De schade die Nezara veroorzaakt is enorm en zorgt er met regelmaat voor dat gewassen vroegtijdig geruimd moeten worden. De bestrijding van deze plaag is lastig en hier wordt vaak noodgedwongen chemie toegepast. We zijn dan ook erg blij dat we zicht hebben op een natuurlijke oplossing voor onze klanten. Met ons internationale team zetten wij ons volledig in om de teler zo snel mogelijk te voorzien van een passende oplossing tegen Nezara.” 

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com

Publicatiedatum: