Motor stijgende bio-consumptie in EU is eigen teelt

Uit het onlangs door de Europese Commissie gepubliceerde rapport blijkt dat de markt voor biologische voeding in de EU de afgelopen jaren is gegroeid, maar dat de import van bio-producten in 2020 licht is afgenomen ten opzichte van 2019. De motor van de stijgende consumptie is dus de eigen teelt, zo concludeert het rapport dat als titel 'EU imports of organic agri-food products: Key developments in 2020' heeft.

Het grootste volume biologische producten kwam in 2020 de EU binnen via Nederland (31%). Daarna volgden Duitsland, België en Frankrijk met respectievelijk 18%, 11% en 10%.

De belangrijkste handelspartners waren Ecuador (12%), Dominicaanse Republiek (9%), China (8%) en Oekraïne (8%). De tien grootste exportlanden van biologische producten met bestemming EU waren in 2020 goed voor 64% van de totale Europese bio-import.

Groenten en fruit
Volgens het document zijn groenten en fruit met 1,29 miljoen ton de grootste productengroep, goed voor 46% van de totale Europese import van biologische producten in 2020. Daarvan komt het gros op rekening van tropisch fruit, noten en specerijen (aandeel van 65%). Banaan is de absolute koploper (goed voor 81% van het tropisch fruit).

De import van tropisch fruit, noten en specerijen nam in 2020 fors toe tot 0,84 miljoen ton (+9%). Ook de invoer van citrus (+31%) en ander biologisch fruit (+7%) nam toe, terwijl die van groenten en verwerkte AGF-producten stabiel bleef. Alleen de import van biologische vruchtensappen daalde (-11%).

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven