Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turnkey tuinbouw krijgt turnkey ondersteuning bij groei in Australië

Tholen – Met de groei van de tuinbouw wereldwijd zoeken bedrijven mogelijkheden om de telers elders ook zo goed mogelijk te ondersteunen. Sinds corona valt nog vaker de term ‘lokaal’. Het oprichten van een entiteit in het buitenland is hiervoor een optie. Nederlandse bedrijven kiezen er steeds vaker voor, zeker ook in de tuinbouw.

Dat merken ACE en Visa4You. Beide Nederlandse bedrijven hebben veel klanten in de tuinbouw. Sinds 2006 ondersteunt Visa4You Nederlandse ondernemers bij export en bedrijfsexploitatie in Australië en Canada. Dat doet het samen met o.a. ACE, administratief dienstverlener.

Het opzetten van een lokale entiteit heeft de nodige voordelen voor bedrijven, zo weet Ilona Bennink (rechts op foto) van Visa4You. “Logisch is het aspect van bedrijfsuitbreiding. Je ziet dat bedrijven groter worden en internationaal willen groeien. Daarbij is het makkelijker om vanuit het land zelf service te bieden en machines en mensen op locatie te hebben. Verder heeft het ook belastingvoordelen.”

Langer werken op locatie
Met de groei van de projecten in de tuinbouw is de bouw van bijvoorbeeld een kas inmiddels ook niet zomaar ‘even een klusje’ meer. Er gaan rustig weken of maanden overheen voordat een project is afgerond. Op dat moment helpt het als mensen en machines makkelijk lange tijd in het buitenland kunnen blijven. “Voor het krijgen van een visum of werkvergunning is een buitenlandse entiteit geen must. Maar bijvoorbeeld in Canada is een nevenvestiging in het land zelf voor Nederlandse bedrijven wel een voordeel om mensen langdurig op locatie te kunnen laten werken.”

Om ondernemers te helpen met de stap naar het buitenland werkt Visa4You met een uitgebreid netwerk met o.a. overheidsinstanties die ondernemers kunnen bijstaan. “Onze service heeft inderdaad wel wat weg van het begrip turnkey zoals ze dat ook in de tuinbouw kennen”, lacht Ilona.

Lange termijn
Onderdeel van die ‘turnkey’ service is onder andere ACE. Rena Warmerdam (op foto rechts), Country Manager voor Australië bij het bedrijf dat administratieve diensten levert, ziet dat veel bedrijven uit Nederland de stap naar Australië (proberen) te zetten. “Soms eerst zonder lokale entiteit, maar dan lopen bedrijven vaak toch tegen bepaalde uitdagingen aan. Het betekent dan dat ze alsnog een lokale entiteit opzetten óf zich weer uit de markt terugtrekken. Een gemiste kans én niet nodig.”

Wat belangrijk is om rekening mee te houden bij de stap naar Australië is, zoals wel vaker in het buitenland, het belang van persoonlijke relaties. “Australiërs doen, nog meer dan in Nederland, graag zaken op basis van persoonlijke relaties.”

Daarom hebben Australische partijen ook vaak, net als hun klanten, voorkeur voor het in zee gaan met een partij met een lokale entiteit. En liefst ook een lokaal adres en lokale representatie. Volgens Rena om twee redenen. “Enerzijds geeft zo’n entiteit een stuk vertrouwen omdat het laat zien dat een bedrijf serieus met Australië bezig is op de lange termijn. En daarnaast geeft het meer zekerheid dat als er onverhoopt toch problemen zijn er een lokale entiteit is om aan te kunnen spreken.”

Hulp vanuit alle hoeken
ACE zelf maakt het opzetten van een lokale entiteit zo makkelijk mogelijk. “Een belangrijk onderdeel daarbij is het bedrijven wegwijs maken in de regels in de regels hier.” Nu in coronatijd soms nog voordat bedrijven vanwege corona- en reisrestricties voet aan de grond hebben gezet. “Dat maakt het wel wat complexer, maar niet onmogelijk.”

Eenmaal aan land is het zaak alle andere noodzakelijk zaken op orde te maken. Ook daarbij helpt ACE. “Denk aan registratie bij de juiste instanties, het openen van een bankrekening, het opzetten van de (salaris)administratie, boekhouding en belastingzaken. En ook daarna blijven we bedrijven ondersteunen in hun groei. We stellen altijd ons lokale netwerk beschikbaar en maken introducties met partijen waar wij goede ervaringen mee hebben.”

Een voorbeeld van zo’n partij is Austrade, een Australische overheidsinstantie gericht op het helpen van buitenlandse bedrijven met handel en investeringen in Australië. “Vanuit Frankfurt ondersteunen zij bedrijven die de stap wille zetten”, weet Rena. “Onder andere met het doen van (gratis) marktonderzoek, maar ook door te wijzen op beschikbare subsidies en ondersteuning.” Regelingen kunnen per staat weer verschillen, maar wie de weg weet of de goede weg gewezen wordt, komt een heel eind.

Voor meer informatie:
Ilona Bennink
Visa4you
Pieperij 11
7924 PZ Veeningen
+31 (0)528 391118
info@visa4you.nl
www.visa4you.org

Rena Warmerdam
ACE Administration Services Pty Ltd
Level 3, 139 Collins Street
Melbourne VIC 3000, Australië
+61 435 098 544
rena.warmerdam@acebyfpgaim.com
www.acebyfpgaim.com