Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westlandse kweker moet blijven hopen op échte legalisatie woonunits

Amarylliskweker Knoppert uit 's-Gravenzande mag de vier woonunits die hij bij zijn kassen heeft staan tot 31 januari 2022 gebruiken. Dat is de uitkomst van een hoger beroep dat gisteren diende bij de Raad van State. 

De uitspraak bevestigt dat wat eerder dit voorjaar na een eerdere gang naar de Raad van State al werd verwacht. Het betekent dat de kweker de eerstvolgende oogst tijdig met behulp van arbeidsmigranten kan binnenhalen. 

Na januari 2022 zou definitief legalisatie moeten volgen, wil de kweker de units kunnen aanhouden. Ook voor andere kwekers belangrijk, want ook zij kampen met huisvestingsproblemen.

De woonunits zijn al jaren onderwerp van discussie tussen de gemeente en de kweker. De gemeente dreigt met dwangsommen, maar de kweker wijst erop dat de units nodig zijn om zijn personeel, veelal arbeidsmigranten, te kunnen huisvesten.

Zicht op legalisatie?
De woonunits zijn in 2012 gebouwd en destijds werd bij uitzondering toestemming gegeven voor 5 jaar. Toen de kweker na 5 jaar de units bleef aanhouden, is de gemeente gaan optreden. Met als gevolg uiteindelijk een rechtsgang. Ook eerder dit jaar stond de kweker al in de rechtszaal. 

De kweker wijst erop dat er mogelijk zicht is op legalisatie en spreekt van 'bedrijfswoningen', waarmee de units niet in strijd zouden zijn met het geldende bestemmingsplan. 

'Weerbarstige problematiek'
De uitspraak is ook van belang voor andere glastuinbouwondernemers in Westland. Zoals ook de gemeente onderkent, is huisvesting van arbeidsmigranten 'een weerbarstige problematiek'.

De gemeente is met de provincie Zuid-Holland in overleg over het huisvesten van personeel op agrarische percelen. Hierover verwacht men dit najaar meer uitsluitsel. Het zou kunnen betekenen dat er dan alsnog een omgevingsvergunning voor de units van de amarylliskweker wordt afgegeven. En anders volgen alsnog dwangsommen die kunnen oplopen tot bedragen van meerdere tonnen.

Bekijk hier de hele uitspraak.