IJslandse slateler innoveert met teelt op water

Begin 2020 heeft Lambaghi, IJsland's grootste teler van verse sla en bladgroenten, haar activiteiten uitgebreid. Terwijl hun bestaande installatie bestond uit het Ellepot Propagation System voor hydroponics, is de nieuwe uitbreiding van het bedrijf, een complex van 20.000 vierkante meter, voorzien van het nieuwe Ellepot Greenleaf System voor hydroponics. Het Ellepot Greenleaf System is een speciaal ontworpen machine die zorgt dat telers potten direct in de goten kunnen vullen, wat aanzienlijke logistieke besparingen oplevert.

Aangepaste duurzame opzet
IJslanders staan bekend om hun vermogen om duurzame praktijken toe te passen in hun dagelijks leven. Een goed voorbeeld is de traditie brood te bakken in warm zand dat wordt opgewarmd door de vulkanische activiteit van het eiland. Het leven op een relatief geïsoleerd eiland heeft deze mentaliteit ontwikkeld en het zorgt ervoor dat alle hulpbronnen zorgvuldig worden gebruikt.

Hafberg Þórisson, oprichter en eigenaar van Lambhagi, deelt deze typisch IJslandse mentaliteit. Toen hij zijn bedrijf oprichtte was er nog geen systeem beschikbaar dat aan zijn visie van teelt op water voldeed, dus nam hij het heft in eigen handen.

Hoewel hij geen ingenieur is, ontwierp hij de machines die hij wilde. Hij tekende de plannen met de hand, met potlood en liniaal. Een team van de technische afdeling van Ellepot in Denemarken hielp hem bij het ontwerpen en verfijnen van de machines die hij wenste, en voorzag hem van zijn eerste installatie voor teelt op water.

Automatisering verhoogt financiële duurzaamheid
Automatisering van machines kan een noodzakelijke oplossing zijn in situaties waar arbeid duur is, weinig beschikbaar, of op een andere plek in het bedrijf beter of efficiënter kan worden ingezet. Met het Ellepot Systeem helpt automatisering de producent bij het bereiken van een betrouwbare productieopzet waarbij de kosten worden beheerst zodat de prijzen laag blijven. Dat is van belang voor een bedrijf dat moet concurreren met goedkopere importproducten.

Ellepots voor teelt op water zijn goedkoper en logistiek makkelijker te hanteren dan de 'traditionele' plastic pot. Toen de Covid-19 pandemie de productie van Lambhagi trof, kon het bedrijf dankzij de efficiëntieverbeteringen van de geïntegreerde Ellepot-technologie de werkzaamheden op een financieel duurzame en zekere manier voortzetten. Als maatregel tegen mogelijke financiële producten verminderden ze het assortiment, terwijl de automatisering op de productielijn werd opgevoerd.

Voor meer informatie:
Ellepot
+45 76147676
www.ellepot.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven