Voorzitter Italiaanse tomatenvereniging heeft grote plannen

Sebastiano Fortunato is gekozen tot voorzitter van het Consorzio di Tutela del Pomodoro di Pachino Igp. Hieronder vertelt hij dat hij grote plannen heeft met de vereniging.

“Wij richten ons in de eerste plaats op de duurzaamheid van het merkproduct. Niet dat onze tomaten in dit opzicht moeten worden aangepast, maar in de moderne tuinbouw moeten de vaardigheden van een merk worden gecertificeerd, zodat de consument over extra informatie beslist waarop hij zijn keuze kan maken. De certificering waarvoor wij het proces hebben opgestart, heet Carbon Footprint. Dit is een maatstaf die, in overeenstemming met het Kyoto-protocol, de totale uitstoot van broeikasgassen die direct of indirect met een product verband houdt, in CO2-equivalent uitdrukt”, zegt Fortunato over de nieuwe projecten.

“Wij zullen aantonen dat wij duurzaam zijn, ondanks de afstand tot de Europese en internationale markten. Het nul km-beleid voor gewassen wordt vaak verdraaid voor commerciële doeleinden, waardoor wordt verhuld dat in sommige gevallen de belichting gedurende vele uren van de dag en verwarming gedurende vele uren van de dag en de nacht, maandenlang aanstaan. In andere bedrijven is het zelfs nodig de kassen te koelen, wegens te hoge temperaturen. Dit alles heeft een aanzienlijke invloed op de CO2-uitstoot, die veel hoger ligt dan de parameters voor koude kassen in Sicilië. Onze milieuvriendelijke aanpak strekt zich ook uit tot de duurzaamheid van de verpakkingen, waarmee reeds een start is gemaakt en die ik vastberaden zal trachten voort te zetten.”

“Een ander kernpunt van mijn mandaat heeft te maken met de controle op de leden, zowel de telers als de verpakkers. Ik verwacht strikte naleving van de specificaties om onvolkomenheden te voorkomen die de normen van ons merk per ongeluk zouden kunnen ontkrachten. Het is niet altijd gemakkelijk, want het gaat om een gewas dat onderhevig is aan variabelen, maar ik heb al enkele kwesties besproken met de IZS van Palermo, de certificeringsinstantie. Zij zullen ons hierbij zal helpen, terwijl de controleactiviteit nog steeds aan de toezichthouders wordt gedelegeerd. Het gaat tenslotte om een collectief merk dat altijd moet worden gerespecteerd.”

Sebastiano Fortunato

“Wij zullen ook onze promotie- en communicatieacties voortzetten, die enerzijds tot doel hebben de aandacht te vestigen op een gewas van grote waarde dat bekend is bij een breed publiek van Italiaanse en internationale consumenten. Anderzijds hebben ze tot doel om de sociale basis van ons Consortium te verbreden door ons te richten tot de telers die er nog niet bij betrokken zijn. Het eerste evenement waarbij wij een promotionele rol zullen spelen, is de deelname aan een conferentie over de traceerbaarheid van tomaten. Dit vindt plaats op op 23 juni 2021 in Vittoria”, besluit Fortunato. 

Voor meer informatie:
Sebastiano Fortunato
Consorzio di Tutela Pomodoro 
di Pachino Igp
Via Milano, 2 
96018 Pachino (SR) - Italië
+39 0931 595106
segreteria@igppachino.it
www.igppachino.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven