Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese cannabisgigant pleit voor update historische kennis

Onder alle verschillende tuinbouwgewassen neemt cannabis met zijn eigenaardige geschiedenis toch een bijzondere plek in. Hoewel de vele medische en economische voordelen van deze plant steeds meer algemeen geaccepteerd zijn, heeft het wijdverbreide verbod op cannabis van na de Tweede Wereldoorlog verder onderzoek naar de details van de plant steeds verhinderd, constateert Marianne Hundtofte Nielsen, Vice President of Business Development & Director Medical Affairs bij Aurora Europe. 

"Cannabis is al sinds de 1e eeuw een medicijn. Toch waren er tijden in de geschiedenis dat cannabis illegaal was. Tot de jaren 60 is er een grote hoeveelheid papers gepubliceerd over de plant, maar toen cannabis illegaal werd, namen de publicaties drastisch af. Maar nu, dankzij de regulering van medicinale cannabis en het opzetten van proefprogramma's in tal van landen, zie je dat de belangstelling voor onderzoek nieuw leven wordt ingeblazen, vooral omdat het noodzakelijk is om de beschikbare informatie uit het verleden bij te werken. Medicinale cannabis is niet slechts één product, maar een groep producten, elk met verschillende eigenschappen. Het is van cruciaal belang om de verschillende niveaus van het actieve ingrediënt te bestuderen om het potentieel voor ziektebestrijding te begrijpen.”

Marianne Hundtofte Nielsen, Vice President of Business Development & Director Medical Affairs bij Aurora Europe 

Een golf van wetenschappelijke publicaties
Naarmate de stemming rond cannabis veranderde, nam het aantal wetenschappelijke publicaties exponentieel toe. “In 2015 waren er 1.600 publicaties”, merkt Marianne op. “In 2020 waren er dat 2.300. De trend is duidelijk: cannabisonderzoek wordt nieuw leven ingeblazen en is groeiende.”

Nog veel te leren
Hoewel het onderzoek een inhaalslag aan het maken is, valt er nog heel veel te bestuderen. “Onderzoekers en wetenschappers proberen nu te begrijpen hoe deze medicijnen werken en in welke concentraties ze werken. Misschien is het slechts één enkele cannabinoïde, of misschien gaat het om een combinatie daarvan. En dan zijn er nog de terpenen en het entourage-effect”, zegt Marianne. “De teelt van medicinale cannabis wordt gereguleerd door strikte Europese richtlijnen en wetten. De cannabisplant groeit in hightech kassen op basis van duidelijk omlijnde standaardprocedures waarbij lichtduur en -intensiteit, temperatuur, luchtzuiverheid, vochtigheid en de toevoer van voedingsstoffen streng worden gecontroleerd. Dit zorgt voor een hoge en altijd consistente farmaceutische kwaliteit van medicinale cannabis.”

Voor farmaceutische producten is dit samengevat in de European Union Good Manufacturing Practices (EU-GMP). Het behalen van de EU-GMP-certificering is een veeleisend proces en vereist een team met GMP-training en ervaring in de teelt. Dit is van cruciaal belang om de kwaliteit van de producten te waarborgen en uiteindelijk de patiëntveiligheid te garanderen.

De EU-GMP-normen vereisen dat telers de volledige controle hebben over alle fases in de teelt om een hoogwaardig product van farmaceutische kwaliteit voort te brengen.

“Alles wat een teler doet moet worden gedocumenteerd in SOP's en hij moet kunnen bewijzen dat hij dat proces keer op keer kan herhalen met dezelfde resultaten. Parameters voor elk product worden zorgvuldig vastgelegd en worden voor elke batch gecontroleerd door de bevoegde autoriteiten. Wanneer er recalls plaatsvinden, is dat vaak omdat de cannabis niet aan de regels voldoet of dat er te veel variatie wordt waargenomen in de verschillende producten. EU-GMP-standaarden zijn expliciet ontworpen om problemen met productvariaties op te lossen.”

Grenzen verleggen
Aurora is een cannabisgigant op het gebied van teelt, maar ook op het vlak van onderzoeksinspanningen. Zo heeft Aurora Europe onlangs een onderzoeksprogramma afgerond in samenwerking met de Humboldt-Universität zu Berlin (HU). "We onderzoeken en ontwikkelen ook nieuwe en unieke cultivars in onze laboratoria in Canada om een vooraanstaande positie te blijven innemen", zegt Marianne. “Vaak gaat het ook om samenwerkingen. Zo hebben we onlangs een interdisciplinair programma in Europa afgerond met de Humboldt-Universität zu Berlin, waarin verschillende aspecten van de industrie aan bod kwamen, van het juridische en economische kader tot de behandelingswijzen met medicinale cannabis en productiegerelateerde aspecten.”

Na de positieve resultaten die de samenwerking tussen Aurora en HU heeft opgeleverd, is 'het zaadje geplant', zoals Marianne het stelt. “De universiteit zal het onderwerp vanuit verschillende perspectieven blijven onderzoeken. We verwachten dat er niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen veel aan medicinale cannabis gerelateerde PhD-programma’s worden opgezet.”

Dit is heel belangrijk voor de toekomst van de sector. “We moeten zorgen voor een betrouwbare toevoer en een juiste concentratie van actieve ingrediënten. Dat is essentieel voor artsen en hun patiënten. De basis wordt gevormd door de teelt van planten met consistente terpeenprofielen. Maar om van medicinale cannabis een standaardmedicijn te maken voor de behandeling van tal van ziekten is de weg nog lang. Maar ik heb goede hoop, want met de groeiende belangstelling en de talrijke pilots zijn we op de goede weg.”

Voor meer informatie:
Aurora
auroramj.com