Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Indoor Farming Nederland gaat voor inhaalslag in vertical farming

"Nederlanders lopen achter als het gaat om vertical farming", zegt Judith van Heck, Community Builder bij Indoor Farming Nederland. "Omdat we zo enorm goed zijn in het telen in kassen is er in Nederland relatief minder belangstelling voor het bouwen van vertical farms. In vergelijking met landen als de VS heeft dit geleid tot lagere investeringen."

Daarom is het initiatief Indoor Farming Nederland gestart. "We willen de Nederlandse tuinbouwsector helpen om de in potentie zeer interessante sector te ontwikkelen en daarnaast willen we de internationale potentie van de Nederlandse tuinbouw op het gebied van vertical farming onder de aandacht brengen."

Voortouw nemen
Indoor Farming Holland wil bedrijven samenbrengen om te zien waar hun kennis kan worden ontwikkeld en toegepast op het gebied van vertical farming. "We richten ons op de combinatie van technische oplossingen met plantkunde, waar Nederland een grote voorsprong heeft. Wij denken dan ook dat we met vertical farms optimale resultaten kunnen behalen en nemen daarin het voortouw", merkt Judith op.  

"Doordat er veel gebeurt rondom vertical farming en er innovatieve oplossingen op de markt worden gebracht, hebben we een door de overheid gesteunde organisatie opgericht om indoor farming onder Nederlandse tuinbouwbedrijven te stimuleren", zegt Gus van der Feltz, projectleider van het Fieldlab Vertical Farming.

In het Fieldlab Vertical Farming wordt een belangrijke samenwerking tot stand gebracht tussen Zuid-Hollandse kennisinstellingen en bedrijven die zich bezighouden met de teelt van verticaal geteelde producten, de verkoop van deze producten en leveranciers van technologieën voor vertical farms.


Gus van der Feltz en Judith van Heck

Bewustzijn verhogen
Het Fieldlab wordt gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en de Provincie Zuid-Holland. Nu bestaan de activiteiten van de organisatie uit vier verschillende 'pakketten' die ze graag verder willen uitwerken in de Nederlandse tuinbouwsector. Vertical Farming Zuid-Holland heeft een subsidie ontvangen om een stichting te ontwikkelen voor potentiële toetreders tot de markt die bestaat uit vier verschillende pakketten.

Het Fieldlab wil, in samenwerking met Indoor Farming Nederland, de toegevoegde waarde van vertical farming onder de aandacht brengen. Ten eerste door met marktonderzoek inzicht te krijgen in het perspectief van consumenten, telers, retailers en de toeleveringsketen op vertical farming. "Door middel van marktonderzoek willen we de voordelen en de processen die verbeterd kunnen worden onder de aandacht brengen," zegt Gus.

Ten tweede zal de organisatie onderzoek en tests doen om kennis te genereren over vertical farming en recepten door ontwikkeling en innovaties van Nederlandse tuinbouwbedrijven.

Ten derde, zo vertelt Gus, "willen we mensen opleiden en trainen. We zijn bezig met het ontwikkelen van trainingsprogramma's die specifiek gericht zijn op vertical farming. Van de technische kant tot het runnen van een farm en het succesvol verkopen van je producten."

Last but not least wordt er een sectorgerelateerd platform gebouwd om een langdurig en duurzaam netwerk te creëren waar de sector op terug kan vallen. Om de kennis in de Nederlandse tuinbouw verder te ontwikkelen bestaat de organisatie, naast Vertical Farming Fieldlab, uit meerdere bedrijven, zoals Own Greens, Delphy, Signify, WUR Bleiswijk, Vertify, Logiqs, Proeftuin Westland, InHolland, WUR Wageningen, Future Crops (Poeldijk). 

Collectief
Judith legt uit dat het werkt vanuit gezamenlijk geformuleerde ambities. "We helpen dit cluster van bedrijven om zoveel kennis te vergaren als nodig is. We stimuleren hen om samen aan verschillende uitdagingen te werken. Een van de ambities is om de potentie van het cluster en de indoor farming producten te communiceren naar verschillende doelgroepen." Daarnaast onderzoekt de organisatie de haalbaarheid van een collectieve 'market intelligence tool' om te zien waar vertical farming internationaal waarde kan toevoegen.

Indoor Farming Nederland gaat onder andere een whitepaper maken met alle feiten over vertical farming. Daarnaast onderzoekt de organisatie de haalbaarheid van een collectieve 'market intelligence tool' om te zien waar vertical farming internationaal een toegevoegde waarde kan hebben. Dat doen ze door te kijken naar klimaat, bevolkingsdichtheid, voedselpatronen, beschikbaarheid van water en energie. Verder gebeurt dit door te analyseren waar de grootste potentie voor vertical farming ligt, of misschien zelfs hybride oplossingen, in combinatie met kassen.

Voor meer informatie:
Indoor Farming Nederland
Gus van der Feltz, projectleider
gus@feltzwerk.nl
Judith van Heck, Community Builder
judith@imagro.nl

Publicatiedatum: