Reeks hete zomers zet aan tot coaten in traditionele komkommerteelt

Jonge komkommerplanten hebben bescherming nodig tegen felle instraling. Kwekerij IJsselgrow heeft daarom de dekwasser uitgebreid met spuitbomen, zodat ze zelf kunnen coaten en verwijderen op elk gewenst tijdstip.

Komkommerteler Klaas Limburg benadrukt het een paar keer: komkommer houdt van licht. “De vuistregel luidt: 1% licht = 1% productie. Een volgroeid gewas kan veel zonnestraling aan en omzetten in productie. Daarom hebben we voorheen nooit gekrijt. Alles wat je op het kasdek zet, kost immers licht. De uitzondering geldt voor de jonge planten. Die zijn altijd kwetsbaar als het heet wordt”, zegt hij.

Voor het eerst gecoat
Kwekerij IJsselgrow in IJsselmuiden heeft tien hectare glas en houdt drie teelten per jaar aan. Dat betekent dat er jonge planten in de kas staan, uitgerekend als het erg warm is. “Dat zijn geen ideale omstandigheden; je kunt last krijgen van broei- en brandkoppen en aantasting door Pythium. Daarom hebben we vorig jaar voor het eerst een coating aangebracht, net voor de teeltwisseling”, vertelt hij.
“We hebben een aantal hete zomers achter elkaar gehad. Het lijkt er toch wel op dat er iets aan het veranderen is. We willen zoveel mogelijk in kunnen spelen op de actuele situatie.”


Klaas Limburg van Kwekerij IJsselgrow

Hete zomers 
Dat is zo goed bevallen, dat ze dit systeem willen voortzetten. “We hebben een aantal hete zomers achter elkaar gehad. Het lijkt er toch wel op dat er iets aan het veranderen is. We willen zoveel mogelijk in kunnen spelen op de actuele situatie. Daarom hebben we de dekwasser uitgebreid met drie spuitbomen. We kunnen zelf op elk moment coaten of het er weer af halen”, zegt de teler.

Bij de bouw van de nieuwe kas hebben ze geoefend met aanbrengen en verwijderen. “Meteen toen het glas erop lag, hebben we ReduSol erop gezet om de werkomstandigheden te verbeteren. Dat had tot gevolg dat de mensen in de pauze liever in de kas bleven, in plaats van naar buiten te gaan. Ze vonden het binnen dus duidelijk aangenamer.” 

Betere kasklimaatsturing
De nieuwe kas, vorig jaar gebouwd, is uitgerust met een doorlopende nokluchting aan de noordkant. Dat geeft 100% meer luchtingscapaciteit dan losse luchtramen. “We hebben hiervoor gekozen omdat we insectengaas wilden aanbrengen. Als je dat bij gewone luchtramen doet, verlies je te veel capaciteit. Bij de nokluchting kost het zo’n 20% zodat je toch nog 80% meer kunt luchten”, vertelt Limburg. Dat maakt het mogelijk om op warme dagen het kasklimaat goed te sturen. 

Sturende coating heroverwogen
Veel komkommertelers heroverwegen de optimale sturing van het kasklimaat na de serie van hete zomers. Er is een opvallende toename van de belangstelling voor ReduFuse IR. Deze coating verdeelt het licht beter in het gewas en weert warmtestraling. 

Ook Limburg denkt erover na. “Bij een traditionele teelt is dat nog minder urgent dan bij de collega’s met een hogedraadteelt. Maar ReduFuse IR geeft weinig lichtverlies en heeft voordelen in de hittebeheersing. We zijn er nog niet helemaal uit, maar omdat we nu zelf kunnen coaten, zijn we maximaal flexibel. We kunnen een keer iets uitproberen en inspelen op wat er gebeurt.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven